Tesco se zbaví posledního obchodního domu v Česku. Prodává Prior v Pardubicích

Obchodní dům Prior z pohledu z Palackého třídy

Obchodní dům Prior z pohledu z Palackého třídy Zdroj: Wikimedia Commons/Creative Commons CC-BY-SA-2.5/Packa

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Společnost Tesco prodává svůj poslední obchodní dům v České republice, bývalý Prior v Pardubicích. Druhé a třetí nadzemní podlaží budou v provozu do 29. září, prodejna potravin v přízemí o týden déle. Poté se objekt navazující na novější obchodní centrum Atrium Palác uzavře, nový majitel jej bude rekonstruovat, řekl mluvčí společnosti Václav Koukolíček.

Jméno nového vlastníka zatím nechtěl uvést. "Máme podepsané předběžné smlouvy, byl i zaplacen rezervační poplatek. Definitivní změna majitele je plánovaná na září nebo říjen," uvedl Koukolíček.

Celý objekt se kompletně uzavře 6. října. Nový majitel by měl rekonstrukci zahájit v listopadu. Změní se i podoba obchodu s potravinami, provozovat jej bude nadále Tesco. Nový obchod by se měl po přestavbě otevřít v září 2020.

Tesco se v ČR v posledních letech zbavilo řady obchodů a nákupních center, prodal například Obchodní centrum Letňany nebo Obchodní dům Tesco v Hradci Králové. Podle Koukolíčka obchodní domy v centrech měst neodpovídají potřebám současných zákazníků nebo nájemců.

Pardubický obchodní dům Prior byl otevřen v roce 1974. Objekt na Masarykově náměstí upoutával pozornost červeno-oranžovou barvou, která údajně měla odkazovat na červený znak města. Osmiúhelníková okna zase měla symbolizovat plástve medu a v Pardubicích připomínat tradici medových perníků.

Hlavní vchod Prioru už neexistuje, protože byl v roce 2008 spojen s nákupním centrem Afi Palác. V roce 1992 koupila Prior americká společnost K-Mart a v roce 1998 se stala jeho majitelem britská firma Tesco.