Někdejší teleshoppingová jednička WS International bankrotuje, dluží 34 milionů

Horst Fuchs v jednom z pořadů WS International

Horst Fuchs v jednom z pořadů WS International Zdroj: WS International

Tržby bývalého lídra tuzemského prodeje přes televizní obrazovky kdysi dosahovaly tří set milionů ročně. WS International teď chce kvůli platební neschopnosti do konkurzu.

Pořady s neodbytným Horstem Fuchsem na obrazovce v minulosti přitahovaly diváky, ale ani ten WS International nepomohl. Firma teď 130 věřitelům dluží 34 milionů korun.

Požádala proto o zahájení insolvenčního řízení s cílem jít do konkurzu. Poslední ranou firmě bylo, když jí ČSOB v srpnu vypověděla kontokorent ve výši deseti milionů. WS International na to už nedokázala reagovat.

Firma se snažila jednat, ale splátkový kalendář byl nad její možnosti. „Dlužník se současně pokoušel dohodnout s akcionáři na pomoci s financováním nákupu zboží, která by uvolnila zdroje pro splácení závazků, avšak neúspěšně,“ uvedli členové představenstva Igor Stahala a Eva Hálová v návrhu na insolvenci.

Firma, kterou vlastní Rakušané Werner a Christine Schleinzerovi, nabízela v minulosti zboží přes teleshoppingové pořady. Postupně začala zboží kuchyňského a dalšího typu nabízet i ve čtyřech kamenných obchodech v obchodních centrech. V minulosti se snažila prodávat i na specializovaných prodejních akcích. Od nich ale kvůli neférovému jednání některých jiných hráčů na trhu – označovaných později jako šmejdi – musela ustoupit, neboť zákazníci o tyto akce ztratili zájem.

Zároveň se firma podle členů představenstva v posledních letech potýkala s nižším množstvím dodávek zboží od hlavního dodavatele než bylo potřeba, a to i v době nahromadění objednávek. Ještě v roce 2004 dosáhly tržby společnosti 345 milionů korun, ale předloni to bylo pouhých 57 milionů. Firma například v roce 2013 zaznamenala ztrátu přes pět a půl milionu korun. K největším věřitelům tak patří televize Nova, které WS International dluží devět milionů, a stanice Prima, jež nedostala dva miliony.