Němci kupují luxusní hodinky a šperky

Švýcarské luxusní hodinky značky Patek Philippe

Švýcarské luxusní hodinky značky Patek Philippe Zdroj: Profimedia.cz

Rekordně nízké úrokové sazby nenahrávají spoření v bankách. Němci proto letos o Vánocích volí mnohem přitažlivější místo, kam uložit své peníze, a to jsou šperky, či luxusní hodinky

Německý svaz obchodníků se šperky a hodinkami BVJ odhaduje, že navzdory krizi v eurozóně příjmy z prodeje šperků a hodinek v Německu letos dosáhnout nejméně loňských rekordních pěti miliard eur (125,8 miliardy korun). Z toho více než třetinu lidé utratí před Vánocemi.

Poptávku po diamantových prstenech a zlatých hodinkách zvyšuje i nejistý ekonomický výhled. Němci tak hledají dárky, které si pravděpodobně udrží, nebo možná i zvýší, svoji hodnotu.

„Lidé v těchto dnech investují do dvou věcí - diamanty a reality,“ řekl agentuře Reuters jeden ze zákazníků klenotnictví na exkluzivní frankfurtské nákupní ulici Goethestrasse. A jeho slova potvrzují i obchodníci. „Prodej diamantových šperků v současnosti roste - a to ať jako investice, nebo jednoduše jako kus krásného šperku,“ uvedl ředitel společnosti Douglas Henning Kreke. Vysokou poptávku po prstenech, náhrdelnících a hodinkách, zvláště diamantových, potvrzují zaměstnanci luxusních klenotnictví ve Frankfurtu. „Lidé hledají položky, které si udrží hodnotu. Rozhodně je zájem větší, než loni,“ dodal jeden ze zaměstnanců klenotnictví, který si nepřál být jmenován.

Zatímco většina evropských států si utahuje opasky, nízká nezaměstnanost a růst mezd povzbudily Němce, aby více utráceli, i když tradičně patří spíše mezi spořivé národy. Úrokové sazby v eurozóně jsou ale nyní na rekordním minimu 0,75 procenta a mnoho ekonomů očekává jejich další snížení na počátku příštího roku. Studie společnost Ernst & Young ukázala, že 26 procent Němců plánuje letos koupit jako dárek šperk. Loni to bylo 23 procent.