Německá matka služby Dáme jídlo odchází z Balkánu. Chce se soustředit na domácí comeback

Berlínské sídlo koncernu Delivery Hero

Berlínské sídlo koncernu Delivery Hero Zdroj: Delivery Hero

Balkánské aktivity Delivery Hero převezme španělské Glovo.
2
Fotogalerie

Doručovací koncern Delivery Hero se stahuje z šestice zemí jihovýchodní Evropy. K osekání balkánských aktivit dochází poté, co si německý gigant vyhodnotil, že se mu na těchto trzích nepodaří dosáhnout vedoucího postavení. Tamní aktivity Delivery Hero převezme španělský partner Glovo.

Hodnota transakce dosahuje kolem 170 milionů eur, Glovo za ně získá aktivity Delivery Hero v Bosně a Hercegovině, Bulharsku, Černé Hoře, Rumunsku a Srbsku a také finanční aktiva v Chorvatsku, oznámil německý koncern. Rumunský obchod musí schválit tamní antimonopolní úřad, zbylé části transakce budou vypořádány během několika týdnů.

Glovo již ve všech šesti zemích působí. „Těšíme se, že naši pozici posílíme,“ prohlásil šéf španělské firmy Oscar Pierre. 

Německý a španělský podnik spolu obchodovaly už v minulosti. Loni v říjnu převzal Delivery Hero aktivity svého partnera v Latinské Americe.

Delivery Hero se letos plánuje vrátit na domácí německý trh, který vyklidil před necelými třemi lety. Nyní v Berlíně spouští službu rozvážky potravin a dalšího zboží Foodpanda, musí se přitom utkat se zavedenou konkurencí v čele s Uber Eats a Lieferando. „Může trvat deset až patnáct let, než se staneme lídrem trhu,“ řekl v nedávném rozhovoru pro Manager Magazin šéf Delivery Hero Niklas Östberg.

Akcie Delivery Hero od rána na frankfurtské burze posílily až o 1,4 procenta na 111,3 eura. Titul je součástí akciového indexu DAX. Delivery Hero vlastní českou jedničku na trhu rozvozu jídel Dáme jídlo.