Německá pošta musí vládě vrátit stovky milionů eur

Deutsche Post

Deutsche Post Zdroj: profimedia.cz

Uměle udržované vysoké ceny poštovného a státní dotace na výplatu penzí - tyto výhody, které Německo poskytlo státní poště, jsou podle rozhodnutí Evropské komise (EK) nelegální. Deutsche Post musí státu vrátit 500 milionů až jednu miliardu eur (až 25,4 miliardy korun). Pošta verdikt Komise odmítá.

Komise naopak schválila vyrovnání ve výši 5,6 miliardy eur, které vláda poště uhradí za poskytování univerzálních poštovních služeb v letech 1990 až 1995.

Přesnou sumu, kterou poště nezákonně pomohly, budou muset vyčíslit německé úřady. Následně mají tuto částku na společnosti vymáhat. Již nyní je ale jasné, že Deutsche Post se proti verdiktu bude bránit. Podle jejího šéfa Franka Appela je rozhodnutí EK neopodstatněné. Pošta se s EK nebude přít poprvé. Předloni Evropské soudní dvůr rozhodl, že společnost nemusí státu vracet údajnou půlmiliardovou státní subvenci, jak žádala Komise.

Pravidelné kontroly německé pošty zahájil Brusel v roce 1999, v letech 2007 a 2011 je rozšířil. Deutsche Post si již stěžovala na probíhající vyšetřování EK, Evropský soudní dvůr ale její argumenty odmítl.

EU dlouhodobě usiluje o narušení monopolního postavení státních pošt ve členských státech. Ty ale nadále smějí od státu dostávat kompenzaci za zajišťování služeb ve veřejném zájmu, jako například zajišťování celostátních poštovních služeb. Platby ale nesmí překročit výši skutečných nákladů pošty, jinak se podle EK jedná o znevýhodňování konkurenčních soukromých společností.