Německý nákupní obr Galeria Karstadt Kaufhof padlého miliardáře Benka našel nového majitele

Prodejna řetězce Galeria Karstadt Kaufhof v nákupním centru Limbecker Platz v Essenu

Prodejna řetězce Galeria Karstadt Kaufhof v nákupním centru Limbecker Platz v Essenu Zdroj: profimedia.cz

Zkrachovalý německý řetězec obchodních domů Galeria Karstadt Kaufhof (GKK) pravděpodobně našel zachránce. Podnik, který je od letošního ledna už potřetí za poslední čtyři roky v insolvenci, chce podle informací agentury Reuters převzít konsorcium vedené americkým investorem Richardem Bakerem a německým podnikatelem Berndem Beetzem. Budoucnost většiny prodejen GKK a jejich zaměstnanců je přesto nejistá. 

Oba hlavní kupci firmu velmi dobře znají. Osmapadesátiletý Baker, který je šéfem společnosti Hudson’s Bay Company, už německý řetězec vlastnil v letech 2015 až 2019, načež jej prodal za 3,8 miliardy eur (přes 96 miliard korun) současnému vlastníkovi. Tím je dnes rovněž insolventní rakouská skupina Signa kontroverzního realitního magnáta Reného Benka. Třiasedmdesátiletý Beetz je v Německu známý hlavně jako prezident fotbalového klubu SV Waldhof Mannheim a též coby bývalý ředitel americké kosmetické společnosti Coty. V letech 2018 až 2019 zasedal v dozorčí radě Galerie.  

Agentura Reuters již minulý měsíc informovala, že insolvenční správce Signy jedná o prodeji Galerie Karstadt Kaufhof se dvěma zájemci. Jejich jména ale tehdy neuvedla. Všechny zúčastněné strany odmítly nynější zprávu komentovat. GKK by nicméně měla nového investora oficiálně představit už během dneška. Německá televizní stanice Tagesschau k tomu doplňuje, že transakci ještě musejí v každém případě schválit věřitelé Signy. Finální rozhodnutí tak padne až v květnu. 

V provozu možná zůstane jen pětina prodejen

Podle ekonoma z univerzity ve Wormsu Jörga Fundera je silně nepravděpodobné, že noví vlastníci budou chtít ve střednědobém horizontu zachovat všech 92 poboček padlého řetězce a v provozu jich nakonec zřejmě zůstane jen malá část. „Myslím, že tak dvacet prodejen je realistické číslo. Možná zpočátku slíbí, že si jich nechají trochu více, aby získali smlouvu, ale ty, které nebudou ziskové, časem uzavřou,“ uvedl Funder pro německý list Handelsblatt s tím, že konec čeká zejména obchody v menších městech. 

Galeria Karstadt Kaufhof, která v současnosti zaměstnává přes 15 tisíc lidí, dříve patřila mezi nejznámější maloobchodní řetězce v Německu. V devadesátých letech měla svou pobočku v centru prakticky každého německého města, kam Češi po sametové revoluci masově jezdili za novým kapitalistickým konzumem. 

Do ekonomických problémů se společnost poprvé dostala v roce 2020 kvůli koronavirové pandemii. Tehdy ji ještě zachránila německá vláda, která vyslyšela volání starostů postižených měst a poskytla Galerii finanční injekci ve výši 460 milionů eur. V roce 2022 se však podnik propadl do insolvence znovu, tentokrát z důvodu nárůstu inflace a nákladů na energie v důsledku vypuknutí války na Ukrajině, a musel uzavřít asi čtyřicet prodejen.

Definitivním hřebíkem do rakve pak pro Galerii byl loňský pád mateřské společnosti Signa, která údajně dluží věřitelům v přepočtu až stovky miliard korun. Její majitel René Benko, jenž ještě nedávno patřil mezi nejbohatší Rakušany, je aktuálně vyšetřován i kvůli podezření z praní špinavých peněz. Šéf Galerie Olivier van den Bossche v lednu 2024 oznámil, že „provozní výsledky řetězce zatěžuje stará vlastnická struktura“, a podnik proto bude hledat nového vlastníka.