Německý řetězec Galeria Karstadt Kaufhof opět vyhlásil insolvenci

Prodejna řetězce Galeria Karstadt Kaufhof v nákupním centru Limbecker Platz v Essenu

Prodejna řetězce Galeria Karstadt Kaufhof v nákupním centru Limbecker Platz v Essenu Zdroj: profimedia.cz

Německý řetězec obchodních domů Galeria Karstadt Kaufhof požádal soud o zahájení insolvenčního řízení. Firma v současnosti provozuje více než 90 obchodů a zaměstnává přes 15.000 lidí, o zahájení insolvenčního řízení v posledních letech ale nežádá poprvé. Zatím není jasné, jaké dopady bude mít nynější vyhlášení insolvence na zaměstnance, uvedla dnes agentura DPA.

Galeria Karstadt Kaufhof nyní hledá nového majitele a jedná s potenciálními investory. Šéf podniku Olivier van den Bossche uvedl, že provozní výsledky zatěžuje „stará vlastnická struktura“. Současným vlastníkem společnosti Galeria Karstadt Kaufhof je insolventní rakouská realitní skupina Signa Reného Benka, která se stala zatím největší obětí evropské realitní krize.

Firma Galeria Karstadt Kaufhof v úterý uvedla, že jí problémy Signy způsobují obrovské škody. „Brzdí současné obchodní aktivity a prostřednictvím vysokých nájmů a drahých služeb silně omezují možnosti budoucího rozvoje,“ dodala.

Signa v minulosti slíbila, že poskytne 200 milionů eur (zhruba pět miliard korun) na reorganizaci společnosti Galeria Karstadt Kaufhof. Podle agentury Reuters je však nyní vyplacení těchto peněz vzhledem k problémům Signy nepravděpodobné.

Společnost Galeria Karstadt Kaufhof vstupuje už do třetího insolvenčního řízení za poslední čtyři roky. Po předchozím insolvenčním řízení musela firma uzavřít zhruba čtyřicet poboček, upozornila DPA.

V roce 2020 dotlačila firmu Galeria Karstadt Kaufhof do insolvence pandemie covidu-19. V roce 2022 se podnik dostal znovu do problémů, tentokrát kvůli nárůstu inflace a nákladů na energii v důsledku války na Ukrajině.