Nizozemsko se odvolá proti rozhodnutí komise o dohodě se Starbucksem

Kavárna Starbucks

Kavárna Starbucks Zdroj: m01229, Flickr.com (CC BY 2.0)

Nizozemsko se odvolá proti rozhodnutí Evropské komise o jeho daňové dohodě s americkým kavárenským řetězcem Starbucks. Oznámilo to dnes nizozemské ministerstvo financí. Evropská komise považuje dohodu za nelegální a chce, aby Starbucks doplatil Nizozemsku na daních až 30 milionů eur (811 milionů korun). Starbucks se již proti rozhodnutí odvolal.

Evropská komise v říjnu rozhodla, že daňová dohoda mezi Nizozemskem a Starbucksem byla v rozporu s pravidly Evropské unie a nařídila zemi vymoci příslušné daňové doplatky. Daňovou dohodu Nizozemska se Starbucksem označil exekutivní orgán Evropské unie za státní pomoc.

Ministerstvo uvedlo, že podporuje boj proti daňovým únikům, s rozhodnutím Evropské komise však nesouhlasí. „Vláda je toho názoru, že komise přesvědčivě neprokázala, že daňový úřad se odchýlil od zákonných ustanovení. Z toho vyplývá, že se nejednalo o státní podporu,“ uvedlo ministerstvo.

Ministr financí Jeroen Dijsselbloem dnes poslancům řekl, že rozhodnutí komise se rozchází s národním právem a se systémem zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Praxe v Nizozemsku, která umožňuje nabídku určitých daňových výhod některým nadnárodním firmám, je podle něj legální a v souladu s mezinárodním systémem OECD.