O 800 milionů na filmové pobídky se utká 89 zahraničních projektů

Natáčení, ilustrační foto

Natáčení, ilustrační foto Zdroj: CTK

Zahraniční filmové projekty loni přinesly do Česka podle prvních odhadů investice za 4,5 miliardy korun, nejvíce od roku 2003. Na filmové pobídky pro přilákání zahraničních filmařů stát letos opět v rozpočtu přidělil 800 milionů korun. Usilovat o ně bude letos 89 projektů – tedy zhruba jako v minulých letech. Vyplývá to z údajů Státního fondu kinematografie poté, co termín pro registraci projektů skončil na začátku února.

„Nyní bude zhruba tři týdny probíhat kontrola došlých žádostí o evidenci, kde žadatelé již předkládají další dokumenty, a sice finanční krytí projektů, výrobní rozpočet a především požadavek na alokaci dvaceti procent z uznatelných nákladů,“ řekla deníku E15 ředitelka fondu Helena Bezděk-Fraňková.

„V tento moment tedy ještě nejsme schopni odpovědět na to, jaký je předpokládaný objem přílivu zahraničních investic, ani komu bude filmová pobídka udělena,“ dodala. Podle prvních odhadů filmařů loni zahraniční filmové projekty přinesly do Česka investice za čtyři a půl miliardy, nejvíce od roku 2003.

V roce 2004 ale zavedlo filmové pobídky Maďarsko a další země, takže následoval propad, a v dalších letech se útraty v tuzemsku pohybovaly zhruba od tři čtvrtě do dvou miliard. Obrat nastal po roce 2010, kdy pobídky pro zahraniční filmaře zavedlo i Česko.

Radomír Dočekal: Filmy velkých amerických studií se Česku stále vyhýbají