O lehké užitkové vozy roste zájem

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Ford

Prodeje lehkých užitkových vozů do 3,5 tuny (LUV) v letošním roce v Česku stoupají. Podle statistik Svazu dovozců automobilů došlo za prvních šest měsíců k více registracím než loni. Do čísel z předkrizové doby má 6067 letošních registrací zatím hodně daleko, ale mnohé naznačují. Hlavně jak je na tom ekonomika. Trh lehkých užitkových vozů do 3,5 tuny je totiž hodně spolehlivý a citlivý indikátor.

„Při podrobnější analýze se nástup krize v roce 2008 dal vypozorovat i podle hmotnosti prodávaných vozů. První pokles jsme registrovali u velkých trucků, kde se odkládal jejich nákup nejdříve. Postupně se to prolínalo i do kategorie lehkých užitkových vozů do tři a půl tuny. A pak se to teprve s notným zpožděním projevilo u zákazníků osobních vozů,“ říká Petr Šimůnek z Fordu ČR.

Pokles trhu s LUV v předkrizovém období začal v západní Evropě, pak se s mírným zpožděním projevil u nás. A něco podobného se děje letos, ale v opačném gardu. Prodeje lehkých užitkových vozů začaly růst nejprve v západní Evropě, a nyní lehce rostou i v Česku. V meziročním srovnání za prvních šest měsíců to v znamená o 944 registrací více. Analytici však předpovídají, že hlavní pohyb na trhu nastane až v roce 2015.

K úspěšným značkám na českém trhu patří francouzský Peugeot. Za prvních pět měsíců letošního roku prodal 551 lehkých užitkových vozů, což bylo o 32 procent více než loni. Přitom již v roce 2013 zaznamenal nejlepší výsledky v historii. „Loni se nám podařila velká zakázka čítající několik stovek užitkových vozů pro Českou poštu,“ říká Radka Matthey z Peugeotu ČR. Podobně se prosazuje i americký Ford. Za leden až květen zaregistroval na českém trhu 727 vozů Transit.

Evropský optimismus Vedle českého trhu rostly v prvním pololetí i trhy zemí Evropské unie – v květnu o 13,8 procenta, což představovalo celkově 126 456 registrací. Expandovaly všechny hlavní trhy, ten španělský dokonce o 45,1 procenta. Za prvních pět měsíců letošního roku bylo registrováno v EU 620 951 nových lehkých užitkových vozů do 3,5 tuny, což bylo o 10,4 procenta více v meziročním srovnání. Nejvíce se jich za prvních pět měsíců prodalo ve Francii (152 962), Velké Británii (124 820) a Německu (85 821).