Objem vypsaných veřejných zakázek ke konci dubna vzrostl o třetinu

Oprava silnice (ilustrační foto)

Oprava silnice (ilustrační foto) Zdroj: ctk

Od začátku roku do konce dubna vypsali veřejní investoři 3018 výběrových řízení za 100,3 miliardy korun. Počet zakázek se meziročně zvýšil o 13,1 procenta, jejich hodnota vzrostla o 32 procent. Konkrétním firmám zadali zakázky za 41,5 miliardy korun, meziročně o 38,5 procenta méně. Vyplývá to z analýzy zpracované společností CEEC Research na základě dat ve Věstníku veřejných zakázek.

Počet zakázek v tomto období je nejvyšší za poslední tři roky. Jen v dubnu připravili státní investoři 881 výběrových řízení za 26,8 miliardy korun. „Oproti loňskému dubnu byl počet vypsaných zakázek o pětinu vyšší, objem vzrostl dokonce více než o polovinu,“ uvedl ředitel CEEC Research Jiří Vacek. Největší výběrové řízení v hodnotě téměř 2,1 miliardy korun v dubnu vypsalo Ředitelství silnic a dálnic ČR na modernizaci dálnice D1 v úseku Humpolec - Větrný Jeníkov.

„Investorům se díky ekonomické situaci a proinvestiční politice vlády daří vypisovat výběrová řízení ve větším počtu i objemu. Na začátku ovšem není jasné, zda se všechny prostředky dostanou do oběhu. Zadávání zakázek totiž vázne,“ upozornil ředitel developerské společnosti O.M.C. Invest Mário Červenka.

Za první čtyři měsíce zadali veřejní investoři firmám 2719 zakázek za 41,5 miliardy korun, což je nejnižší hodnota za posledních pět let, tedy za celou dobu sledování. Počet klesl meziročně o 30,2 procenta, hodnota o 38,5 procenta.