Od pekáren přes kávovary k robotům. Češi na vybavení kuchyně nešetří

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: koryna

Kuchyň jako výstavní skříň domácnosti. Češi pod záplavou pořadů o vaření a nejrůznějších kuchařských kurzů skupují nejrůznější kuchyňské vybavení – Před několika lety šlo například o domácí pekárny, ty jsou ale pomalu na ústupu, naopak oblíbené jsou automatické presovače a vyšší modely kuchyňských robotů.

Ročně se v Česku prodá těchto zařízení za zhruba 700 miliónů korun, tedy přibližně půl miliónu kusů přístrojů, tvrdí síť Expert Elektro. „Domácí vaření je již několik let světovým trendem, který neminul ani Česko,“ vysvětlil ředitel prodeje sítě Expert Elektro Robin Weintritt. Podle něj jsou v něm patrné jisté módní vlny.

„Zákazníci se více zajímají o kuchyňské roboty, ale neubírá to oblibě espresso přístrojů, kterých prodáváme měziročně o šedesát procent více - letos bez prosince přes devatenáct tisíc kusů. Zájem o kuchyňské roboty se ve srovnání s loňskem zvýšil o patnáct procent - bez prosince jsme prodali zhruba osmnáct tisíc přístrojů,“ upřesnil Vladimír Troníček z Alza.cz.

Domácí kávovary se dlouhodobě drží na špičce prodejů. „Na trhu jsou velmi dobře vybavené přístroje s průměrnou cenou výrazně nižší než loni. Meziroční nárůst prodejů kávovarů můžeme počítat v řádu desítek procent. Kategorie kuchyňských robotů je ze spotřebičů pro domácnosti momentálně nejrychleji rostoucím segmentem – lze hovořit o více než zdvojnásobených prodejích,“ dodal Jiří Čihák z Electro World v Česku a na Slovensku.

V případě kapslových kávovarů se dá podle Jany Choroušové z Datartu vysledovat postupné nahrazování nezdravých instantních káv za kvalitnější kávu v kapslích. Lidé se podle prodejců elektra obecně vracejí k vaření doma. „U robotů se stále více domácností orientuje na také zdravou přípravu pokrmů. S tím souvisí celý segment přístrojů pro zdravé vaření, který má rostoucí tendenci,“ uvedla Choroušová. Podle Troníčka z Alza.cz jsou pak dalším hitem letošních Vánoc rýžovary.

Tisícové položky v českých kuchyních
Průměrná cena za kapslový presovač se pohybuje kolem 1 500 korun
Domácí pekárnu je možné pořídit za 1 999 korun
Pákový presový kávovar stojí průměrně 3 999 korun
Kvalitní kuchyňské roboty stojí kolem 7 999 korun
Plně automatický presovač lze koupit od 9 999 korun