Odpadové příměří. AVE přestalo odvážet kontejnery konkurence

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Kubelka, E15

Pražské služby a společnost AVE CZ se domluvily, že přestanou válčit o kontejnery v ulicích hlavního města. AVE CZ nechala nádoby konkurenční společnosti o víkendu odstranit z Prahy 3, 9, 10 a 14, prý jim překáží ve svozu. Dohoda přesto neřeší vyhrocenou situaci, která v Praze okolo komunálního odpadu panuje. Hlavní město nemá stále uzavřenu žádnou smlouvu o zajištění svozu po 1. listopadu.

Společnost AVE CZ na základě dohody s Pražskými službami podle ředitelky komunikace AVE Jany Vondrákové přestnane kontejnery odstraňovat, Pražské služby se naopak zavázaly, že až do vyřešení situace ohledně svozu odpadu nebudou v městských částech nádoby rozmisťovat.

Obě společnosti chtějí prý uklidnit situaci, která se kvůli rozdílným postojům a právním názorům obou stran v posledních dnech začala vyhrocovat.

Situací by se měla podle informací serveru E15.cz v pondělí zabývat na operativním setkání rada hlavního města. Podle magistrátní mluvčí Petry Hrubé zatím radní řeší alternativny, rozhodnutí by mělo podle ní padnout maximálně v řádu dnů.

Překážejí

Kontejnery Pražských služeb začala AVE odstraňovat kvůli tomu, že údajně znemožňují manipulaci s jejich vlastními nádobami a porušují provozní řád stanovišť. Pražské služby začaly nádoby rozmisťovat kvůli listopadovému přebírání svozu odpadu.

„Rozmisťování svozových nádob ze strany společnosti Pražské služby je podle našeho názoru předčasné a protiprávní. Tato skutečnost působí jak problémy naší společnosti při obsluze našich sběrných nádob, tak i problémy uživatelům systému svozu komunálního odpadu,“ uvedla AVE.

Firma kvůli tomu požádala Pražské služby o odstranění nádob, k tomu ale nedošlo a AVE začalo nádoby odstraňovat samo.

ÚOHS proti pachtu

Na začátku minulého týdne Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vydal předběžné opatření, kterým znemožnil plán Prahy na pacht části Pražských služeb do Technické správy komunikací hlavního města Prahy, která se měla o svoz komunálního odpadu od začátku listopadu postarat.

TSK je stoprocentně vlastněná městem – Praha tak chtěla obejít podmínku zákona o veřejných zakázkách, podle kterého může získat městské zakázky bez tendru pouze jím plně ovládaná firma.

Nyní přichází v úvahu už jen jednací řízení bez uveřejnění, ovšem ani to nebude bezproblémové. Společnost AVE totiž může nabídnout nižší cenu než Pražské služby, navíc může argumentovat, že PS nebudou muset nakupovat další popelnice a pronajímat si svozové vozy.

Čeká se na radní

O dalším postupu tak budou muset rychle rozhodnout pražští radní – dosavadní smlouva na svoz a likvidaci odpadu s Pražskými smlouvami vyprší s koncem října. Poslední rozhodnutí, které rada učinila prostřednictvím valné hromady Pražských služeb totiž stále počítá s pachtem.

K pachtu pražští radní přistoupili poté, co minoritní akcionář Northward Holdings Limited (NHL) prodal svůj pětinový podíl v Pražských službách firmě EP Industries. Majoritním akcionářem firmy je Daniel Křetínský.