Pap Oil zaplatí 1,4 milionu, letos nejvyšší pokutu ze nekvalitní palivo

Provozovatel čerpacích stanic Pap Oil dostal od České obchodní inspekce (ČOI) pokutu 1,4 milionu korun za prodej nekvalitního benzinu. Je to nejvyšší pokuta za prodej nejakostních paliv, jakou zatím v letošním roce inspekce udělila, uvedla dnes ČOI v tiskové zprávě.

Inspektoři ČOI odhalili u pumpy Pap Oil v Černošíně na Tachovsku nekvalitní benzin letos v únoru a opětovně v březnu. Benzin nevyhověl jakostním požadavkům v ukazatelích konec destilace a oktanové číslo.

ČOI v první instanci rozhodla v květnu o udělení pokuty ve výši 1,5 milionu korun. Společnost Pap Oil se proti pokutě odvolala. Inspekce podle ní nezohlednila polehčující okolnosti, mimo jiné to, že čerpací stanice po odhalení nekvalitního vzorku na vlastní náklady nevyhovující benzin zlikvidovala. V odvolacím řízení ČOI pokutu zmírnila o 100 tisíc korun.

ČOI provádí kontroly kvality pohonných hmot pravidelně. Podle zatím posledních dostupných údajů nevyhovělo v červenci jakostním požadavkům 3,6 procenta vzorků odebraných u českých pump. Letos nejhorší situace byla v dubnu, kdy kontrole nevyhovělo 4,8 procenta vzorků.