Penta se vrhla na úklid vlaků

Spolumajitel Penty Marek Dospiva

Spolumajitel Penty Marek Dospiva

Investiční skupina Penta koupila prostřednictvím své tuzemské společnosti AB Facility slovenskou firmu Magnol Servis. AB Facility díky tomu na Slovensku pronikla do byznysu kolem úklidu vlaků. Uvedla to mluvčí AB Facility Zuzana Wobořilová.

Pro Pentu znamená akvizice slovenské firmy další rozšíření expanze v oboru správy nemovitostí, který je známý také jako facility management. Minulý týden se v médiích objevila zpráva, že česko-slovenská skupina kupuje polskou firmu Clar System, která se zabývá správou a údržbou nemovitostí. Transakci nyní prověřuje polský antimonopolní úřad. AB Facility coby podnik s tržbami přes miliardu korun získala Penta v roce 2010.

AB Facility v posledním období získala několik nových lukrativních zakázek. „Společnost AB Facility vyhrála výběrové řízení na komplexní správu služeb facility managementu člena přední středoevropské pivovarské skupiny StarBev - společnosti Pivovary Staropramen, která je druhým největším výrobcem piva v ČR,“ uvedla Wobořilová.

Další novou zakázkou je pro AB Facility také vyhraný tendr na provozní údržbu velkoobchodů Makro Brno a Ostrava a velkoobchodů Metro v Bratislavě. Také v případě těchto kontraktů mluvčí AB Facility jejich hodnotu nesdělila. Celkové tržby AB Facility v oblasti technické správy nemovitostí překročí podle firemního odhadu za rok 2011 pravděpodobně miliardu korun. To by představovalo meziroční nárůst o 20 procent.