Petr Čech investuje do sportu, kupuje cyklistickou firmu

Brankář Petr Čech

Brankář Petr Čech Zdroj: Profimedia.cz

Jeden z nejlepších fotbalových brankářů české historie Petr Čech se rozhodl investovat do sportu. Překvapivě si nevybral kopanou, ale cyklistiku. Od Romana Čermáka a Tomáše Hykla odkoupí společnost ČS MTB Team.

Firma se čtyřicetimilionovými ročními tržbami se od roku 1994 specializuje na sportovní marketing a pořádání firemních sportovních aktivit a závodů, ale i teambuildingů. Jedním z jejích stěžejních projektů je největší seriál závodů horských kol v Evropě – Kolo pro život, kterého se účastní na 20 tisíc závodníků ročně. Pořádá i závody České schody nebo Stopa pro život.

Do roku 2000 provozovala společnost i profesionální cyklistický tým Česká spořitelna MTB, za který závodili například Radim Kořínek či Kateřina Neumanová.

Současní majitelé nechtěli zatím transakci komentovat.

Čeští sportovci investují do klubů, sázek, oděvů či hotelů
Špičkoví sportovci v odvětvích jako fotbal či hokej si během kariéry vydělají desítky až stovky milionů korun. Řada z nich po
skončení aktivní činnosti proto zkouší své ušetřené peníze investovat do nejrůznějších projektů a podniků, mezi nimiž nechybí sportovní kluby, sázkové kanceláře či hotely.
Mezi nejbohatší podnikatele se zařadil bývalý tenista a reprezentant Milan Šrejber. V první polovině devadesátých let zprivatizoval Třinecké železárny, které poté prodal Tomáši Chrenkovi. Investuje také do realit. Podle aktuálního žebříčku největších českých miliardářů týdeníku Euro patří do sedmé desítky s majetkem ve výši až čtyři miliardy korun.
K nejlépe placeným českým sportovcům patří již tradičně hokejisté, z nichž několik v posledních letech investovalo do klubů, v nichž vyrůstali. Jaromír Jágr před třemi lety koupil většinový podíl v HC Kladno, Martin Straka má majoritu v plzeňském týmu a Radim Vrbata získal třetinový podíl v BC Mladá Boleslav.
Další sportovci pak investují do ryze podnikatelských projektů. Olympijský vítěz v desetiboji Robert Změlík nejprve vlastnil sázkovou kancelář Startip, přede dvěma lety získal menšinový podíl ve společnosti Victoria-Tip.