Poláci do Česka vyváželi sušenky „vylepšené“ jedem na potkany

Polská hygienická služba se snaží zjistit původ jedu na potkany, který se dostal do sušeného mléka obsaženého v sušenkách polského výrobce Magnolia. Podle agentury PAP, která se odvolává na mluvčího polské hygienické služby, se část kontaminovaných výrobků dostala do zboží vyváženého do čtyř evropských zemí včetně Česka. Státní zemědělská a potravinářská inspekce kvůli tomu prověřuje české obchody.

Jed se údajně dostal do sušeného mléka ve výrobně Rokitnianka v obci Szczekociny na jihu Polska. Upozornění, které firma Magnolia vyslala i do evropského systému rychlého varování RASFF, se týká sušenek vyrobených po 22. listopadu 2012. Distribuce kontaminovaného zboží ze skladů firmy Magnolia v Lubsku na západě Polska byla podle vedení firmy zastavena. Šest druhů výrobků firmy Magnolia s otráveným mlékem bylo již nicméně odesláno do polské distribuční sítě a tři vyvezeny do Česka, Slovenska, Německa a Litvy. Jde údajně o některou z obchodních značek Stilla Dolce Cocoa Rolls, Vanila wafles, Wafle MAX, Poesia Milk Cream či Weiner Eiswaffel. Kauzy se ujali vyšetřovatelé polské prokuratury, kteří se snaží zjistit původce otravy.

Mluvčí české Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva dnes řekl, že česká strana byla o případu informována. „Informaci máme od víkendu a prověřujeme, jestli došlo k exportu zboží do Česka, případně jestli se objevilo na pultech českých prodejců. Pokud bychom zjistili, že ano, budeme o tom informovat,“ uvedl Kopřiva.

Polská hygienická služba doporučila kupujícím tyto výrobky buď zničit, nebo vrátit do prodejny. Na předpokládaném místě kontaminace ve Szczekocinách byla už údajně přijata „náležitá opatření“.

Loni byla v polských potravinách nalezena technická sůl

Problémy s polskými potravinami se opakují po roce od předchozí aféry s technickou solí. Firmy zapletené v Polsku do tohoto skandálu prodávaly technickou sůl označenou jako jedlou velkovýrobcům uzenin, zpracovatelům ryb, mlékárnám a pekárnám. Z těchto výroben se mohla dostat do obchodů v celé zemi a možná i do zahraničí.

Hygienici z Poznaně začátkem března uvedli, že technická sůl, která se v Polsku používá, není nebezpečná pro lidské zdraví. Češi přesto výrazně omezili nákupy polských potravin.