Popron Média jsou v konkurzu, investor se zatím nenašel

Popron

Popron Zdroj: Popron

Záchrana jednoho z dřívějších hlavních hráčů na poli distribuce hudebních a filmových fyzických nosičů, společnosti Popron Média, s téměř půlmiliardovými tržbami se nezdařila. Snaha najít investora po červencovém prohlášení úpadku nakonec totiž vyšla naprázdno.

Věřitelé a soud nakonec v říjnu rozhodli o tom, že úpadek Popron Média bude řešen konkurzem. Definitivní konec podniku firmy a jejího jména to ale zatím ještě zřejmě neznamená, neboť insolvenční správce a majitelé jednají o případném pronájmu podniku včetně ochranných známek.

„Ve lhůtě nebyl podán návrh na povolení reorganizace a u dlužníka nepřichází v úvahu povolení oddlužení. Na schůzi věřitelů se nezajištění věřitelé jednomyslně usnesli, že způsobem řešení úpadku bude prohlášení konkurzu na majetek dlužníka. Ke stejnému závěru dospěl i insolvenční správce,“ uvedla samosoudkyně Zuzana Svobodová v rozhodnutí o prohlášení konkurzu na majetek firmy.

Ještě před šesti lety dosáhly tržby Popron Media 490 milionů a firma vydělala osm milionů korun čistého. Firma kromě distribuce provozovala na přelomu tisíciletí vlastní obchod Popron.cz a distribuovala i produkci dalších hudebních vydavatelství. Po úspěšných letech 2002 až 2008 ale nastal obrat, zejména u zásilkové služby. Důvodem byly nástup krize, přechod k e-shopům a klesající prodeje hudby a filmů, které byly v období do loňského roku hlavní oblastí nabídky firmy.

popronpopron | E15

Firma se snažila na situaci na trhu zareagovat. Posílila proto internetový obchod a od roku 2011 začala budovat síť výdejních míst. Stálý propad tržeb ale nezastavila a od roku 2010 každoročně prohlubovala ztrátu. Situace se začala zhoršovat na podzim loňského roku. Prodeje v říjnu 2013 klesly meziročně o padesát procent, což velmi negativně ovlivnilo i další průběh v listopadu a prosinci. To nakonec letos poslalo firmu do úpadku a posléze konkurzu. Do insolvenčního řízení se podle zářijových údajů insolvenčního správce přihlásilo 208 věřitelů s pohledávkami v celkové výši 158 milionů korun, o části bude ještě správce jednat na zvláštním přezkumném jednání v lednu.

Od léta v úpadku

Do úpadku byl Popron Media poslán soudem v červenci. Na konci srpna byl ještě insolvenční správce spolu s dlužníkem přítomen na jednání s možným investorem, který od firmy i správce dostal veškeré relevantní informace o dlužníkově provozu. „Tento investor po uvedené schůzce bohužel jakýkoliv vstup do podniku dlužníka odmítl,“ uvedl Jiří Šebesta ze společnosti Indra-Šebesta, která byla rolí insolvenčního správce pověřena.

Po neúspěšném jednání Popron Média propustil téměř všechny zbývající zaměstnance, kterých bylo 35, s výjimkou klíčového managementu firmy. Od září ale majitelé firmy jednají o případném nájmu podniku firmy se společností JKF Logistik. Kvůli jednání přitom z věřitelského výboru odstoupil jeden z největších věřitelů, společnost Bontonfilm. Důvodem je případný střet zájmů, neboť Bontonfilm z JKF Logistik spolu obchodují.

Peter Schier: S erotikou na DVD končíme, nikdo už ji nekupuje