Poptávka v krizí postižených zemích opět roste, hlásí Ikea

IKEA

IKEA Zdroj: E15

Švédská společnost Ikea Group, která je největším prodejcem nábytku na světě, vykázala za uplynulý finanční rok čistý zisk 3,3 miliardy eur (91,6 miliardy korun). Výsledek tak zůstal na zhruba stejné úrovni jako v předešlém fiskálním roce. Firma očekává, že v Evropě bude letos pokračovat postupné oživení poptávky.

Tržby stouply o 5,9 procenta na 28,7 miliardy eur (796,2 miliardy korun). Na výsledku za uplynulý fiskální rok, který skončil v srpnu 2014, se podepsaly hlavně příspěvek v objemu 200 milionů eur do zaměstnaneckého věrnostního programu.

„V uplynulém roce jsme rostli na skoro všech našich trzích, přičemž Čína, Rusko a Maďarsko rostly nejrychleji,“ sdělil výkonný ředitel firmy Peter Agnefjäll.

Skupině Ikea plyne z Evropy skoro 70 procent všech tržeb. Především eurozóna se ale potýkala s úspornými opatřeními a zpomalením globální ekonomiky, což negativně ovlivnilo nejen náladu spotřebitelů, ale i jejich kupní sílu.

Ikea ale nyní uvedla, že pozorovala zlepšení poptávky v zemích v uplynulých letech těžce zasažených krizí, jako Portugalsko, Španělsko a Itálie. „Nevidíme žádné náznaky, že by se tento trend měl v tomto roce změnit,“ uvedl Agnefjäll. Ikea má v Evropě 222 ze svých 315 prodejen.

Nábytkářskému řetězci se ale navzdory tomu nemusí podařit splnit svůj dlouhodobý cíl navýšit do roku 2020 tržby na nejméně 50 miliard eur. To by znamenalo roční růst tržeb o devět až deset procent, tedy výrazně rychlejší, než tomu bylo v minulém finančním roce.

Dušan Kütner: Svátek? Tak šup do IKEA