Poskytovatel stravenek Edenred nevyplatí dividendu

Edenred

Edenred Zdroj: archiv e15

Poskytovatel zaměstnaneckých benefitů Edenred nevyplatí letos své francouzské matce žádnou dividendu. Edenred CZ tak chce posílit svou finanční stabilitu, plánuje i investice do digitální transformace.

Firma se v současné situaci snaží pomáhat restauracím, podporuje projekt Zachraňhospodu.cz, zkrátila lhůtu výplat zákaznických útrat a zprovoznila navigaci, která uživateli ukáže přehled otevřených provozoven s výdejním okénkem.

Na globální úrovni vytvořil Edenred fond disponující až 15 miliony eur na projekty, které mají pomoci zmírnit dopady pandemie ve 46 zemích, kde má firma své pobočky. „Do projektů na podporu digitalizace a zmírnění dopadů koronaviru plánuje Edenred CZ prozatím investovat 60 milionů korun,“ uvedla mluvčí firmy Daniela Pedret. Loňský čistý zisk českého Edenredu by se podle ní měl pohybovat na podobné úrovni jako v roce 2018, kdy dosáhl 160 milionů korun.

Edenred je druhým největším poskytovatelem zaměstnaneckých benefitů v Česku, jeho karty a poukázky přijímá 57 tisíc obchodníků. Jedničkou tuzemského trhu je společnost Sodexo.

Výplaty dividend za loňský rok ruší i další české společnosti, především z oblasti bankovnictví. Podíl na zisku mateřským firmám a dalším akcionářům letos nepošlou například Komerční banka nebo Moneta.