Pohlreich, Kašpárek a další. Čeští restauratéři žádají pomoc od státu, obávají se o zaměstnance

Zdeněk Pohlreich.

Zdeněk Pohlreich. Zdroj: Tomeš Michael

Jan Punčochář.
Tomáš Karpíšek.
Lokál Dlouhá a instalace výčepu.
Červený Jelen.
5
Fotogalerie

Skupina provozovatelů restaurací a kaváren zaměstnávající kolem čtyř tisíc zaměstnanců poslala do Strakovy akademie otevřený dopis. Obává se o platy zaměstanců a po vládě proto požaduje státní záruky finanční pomoci.

"Podle rozboru právních kanceláří na tuto situaci pamatuje krizový zákon, v němž je jasně uvedeno, že stát je povinen nahradit škodu způsobenou právnickým a fyzickým osobám v příčinné souvislosti s krizovými opatřeními," argumentují signatáři dopisu, který má deník E15 k dispozici.

Jako dostatečnou podporu ze strany státu nepovažují restauratéři ani poskytnutí záruk u bezúročných půjček, pozdržení platby daní ani částečnou náhradu mezd.

Dění kolem koronaviru sledujte ONLINE

"Bez včasné, jasně formulované záruky přímé finanční pomoci ze strany státu nebude moci většina restauratérů pokračovat v podnikání. Pokud pomoc vlády nebude rychlá, budou naše statutární orgány podle současné legislativy povinny vyhlásit insolvenci. Nejen my, ale hlavně naši zaměstnanci a celý dodavatelský řetězec se tak ocitne ve vážné životní nejistotě," tvrdí se v dopise.

Mezi signatáři výzvě vládě jsou šéfkuchaři Zdeněk Pohlreich, Radek Kašpárek, Jan Punčochář či Emanuel Ridi, zakladatelé sítí Ambiente, Together a La Collezione, provozovatelé Potrefených hus a řada majitelů dalších vyhlášených gastropodniků.