Pošta koupí 1300 nových aut, z toho třetinu na plyn

Česká pošta

Česká pošta

Postupný přechod na pohon zemním plynem plánuje pro svůj vozový park Česká pošta. Jen letos nakoupí 412 aut s motory na plyn.

Česká pošta chce letos pořídit zhruba 1300 nových automobilů. Z toho 412 vozů má být na zemní plyn. Půjde především o malé dodávky. Celkem firma provozuje zhruba 5000 vozidel a jejich park postupně obnovuje. Uvedl to mluvčí firmy Ivo Mravinac.

„Užití vozů na CNG si umíme představit i u ostatních typů aut. Tento počet je prozatímní, jsme limitováni malým množstvím čerpacích stanic,“ uvedl mluvčí. Teoreticky by podle něj firma mohla pořídit až 2900 vozů na zemní plyn, ale až po vytvoření podmínek, především po dobudování sítě čerpacích míst. Auty na plyn naopak nechce nahrazovat například velké tahače, které přepravují zásilky mezi poštovními uzly.

Úspora stovek milionů

Od využití pohonu na zemní plyn si slibuje především úsporu nákladů na pohonné hmoty. Proti současnosti by s auty na plyn mohla ušetřit až polovinu nákladů. „Podle modelového propočtu bychom při pětiletém provozu s maximálně možným stavem aut na plyn ušetřili minimálně 365 milionů korun,“ dodal Mravinac.

Dalším hlediskem je pozitivní dopad na životní prostředí. Pošta sice dříve testovala v omezeném počtu i elektroauta, ale kvůli velmi malému počtu dobíjecích stanic se pro tento pohon zatím nerozhodla. Elektromobily jsou navíc dražší a mají nízkou kapacitu a životnost akumulátorů.