Postesk českého velkovinaře. Pandemie přivedla lidi k tvrdšímu alkoholu

Pokles prodeje vína v roce 2020 ovlivnila světová pandemie koronaviru, kdy zákazníci preferovali spíše lihoviny s vyšším obsahem alkoholu před vínem

Pokles prodeje vína v roce 2020 ovlivnila světová pandemie koronaviru, kdy zákazníci preferovali spíše lihoviny s vyšším obsahem alkoholu před vínem Zdroj: Salon vin

Jedné z největších vinařských firem v Česku, Chateau Valtice - Vinné sklepy Valtice, v loňském roce mírně klesly tržby, zisk po zdanění se zvýšil o pět procent na 34 milionů korun. 

Tržby meziročně klesly o 4,5 procenta na 244 milionů korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti zveřejněné ve Sbírce listin.

Vinařství loni zpracovalo 5208,4 tuny tuzemských hroznů, což je meziročně o 13,7 procenta více. Z toho 41 procent bylo v kategorii přívlastkových hroznů a 59 procent v kategorii jakostních hroznů. "V roce 2020 byla vyšší úroda hroznů než o rok dříve, což se dalo očekávat, protože rok 2019 byl podprůměrný. Podíl modrých hroznů nepatrně poklesl na 19,95 procenta, i nadále tedy preferujeme výrobu bílých vín," uvedl ve výroční zprávě předseda představenstva Antonín Šťastný.

Prodej lahvového vína se loni snížil o devět procent na 2,7 milionu litrů, důsledkem poklesu jsou o 4,5 procenta nižší tržby. Vinařství prodalo loni o 2,57 procenta více přívlastkových vín, prodej sektů se zvýšil o 55 procent. Naproti tomu prodej jakostních vín se snížil o 11,6 procenta. Stolní víno už v minulosti vinařství přestalo vyrábět.

"Pokles prodeje vína v roce 2020 ovlivnila světová pandemie koronaviru, kdy zákazníci preferovali spíše lihoviny s vyšším obsahem alkoholu před vínem, vládní restrikce vydané v souvislosti s koronavirem omezily volný pohyb po Česku a na Jižní Moravě tak nebyli turisté - zákazníci. Pokles přisuzujeme také zvyšující se konkurenci a neustále rostoucímu trendu obliby malých vinařství," dodal Šťastný.

Největšími odběrateli vinařství byly obchodní řetězce. Podíl prodeje vína přes největší řetězec činil 66 procent celkových tržeb za víno a byl tak o devět procent vyšší než v roce 2019. "Řetězce působící v České republice se snaží stále intenzivněji prosazovat prodej vín z mateřských zemí svého vlastníka a preferují je tak před víny moravskými. Je čím dál těžší udržet prodej přes tyto řetězce za příznivé ceny," poznamenal Šťastný.

V roce 2020 začala výstavba nové velké tankové haly, kde bude po dokončení možné skladovat milion litrů vína. VInařství loni do stavby investovalo 3,1 milionu korun.

Chateau Valtice - Vinné sklepy Valtice mají na tuzemském trhu s vínem podíl asi dvě procenta. Pro firmu v roce 2020 pracovalo v průměru 99 lidí, tedy o dva méně než v roce 2019.