Postrach lékáren. Amazon bude nově doručovat i léky na předpis

Amazon se rozkračuje. Nově bude zasílat i léky na předpis.

Amazon se rozkračuje. Nově bude zasílat i léky na předpis. Zdroj: Profimedia

Amazon se rozkračuje. Nově bude zasílat i léky na předpis.
Doručovatel společnosti Amazon
Prášky vás před rakovinou neochrání.
Tohle se Amazonu nepovedlo: Internetový obchod nabízel vánoční ozdoby s motivem Osvětimi
Na Amazonu se daly koupit neonacistické a rasistické předměty
6
Fotogalerie

Internetový prodejce Amazon otevřel ve Spojených státech svou první online lékárnu. Až domů bude zasílat i běžné léky na předpis hrazené zdravotním pojištěním, přičemž pro předplatitele služby Prime bude zásilka zdarma. Amazon se tak pustil do nového typu podnikání a podle agentury AP má jeho krok potenciál otřást celým farmaceutickým odvětvím stejně jako předtím prodejem knih, hraček nebo potravin.

Amazon uvedl, že ve svém obchodě bude prodávat krémy, pilulky i léky, které je potřeba skladovat v chladu, jako je inzulín. Zákazníci si na jeho stránkách vytvoří profil a požádají své ošetřující lékaře, aby recepty zasílali rovnou Amazonu.

Firma sdělila, že bude akceptovat většinu pojištění. Předplatitelé Prime, kteří pojištěni nejsou, si u ní budou moci nakoupit generika i značkové léky se slevou.

Amazon se na vstup do farmaceutického odvětví dlouho připravoval. Před dvěma lety koupil za 750 milionů dolarů (16,8 miliardy korun) internetovou lékárnu PillPack, která se specializuje na léky na předpis, jež pacientům rozesílá domů. Ta bude fungovat i nadále a soustředí se na chronicky nemocné.

Krok Amazonu ohrožuje pozici tradičních amerických lékárenských řetězců CVS a Walgreens, ale i maloobchodního řetězce Walmartu, který také prodává léky. Podle serveru CNBC přichází Amazon s novou službou v příhodný okamžik, protože může v čase koronaviru těžit ze strachu Američanů chodit se vyzvedávat léky do kamenných lékáren.