Akcie, měny & názory Davida Velvéthyho: Pandemické akcie, nebo bitcoin?

Zoom vstoupil na burzu Nasdaq v roce 2019.

Zoom vstoupil na burzu Nasdaq v roce 2019. Zdroj: Profimedia

Netflix logo, ilustrační foto
Netflix logo, ilustrační foto
Amazon prime, logo
4
Fotogalerie

Během pandemie koronaviru jsme se ocitli v nové éře fungování ekonomik. Nová situace nejenže urychlila konec některých méně výkonných společností, ale zároveň pomohla ke vzniku fenoménu takzvaných pandemických akcií. Tedy firem, které díky svému dosavadnímu úspěšnému fungování a dobré technologické i procesní připravenosti zažily zvýšenou poptávku a dokázaly na ni pružně zareagovat.

Typickými příklady jsou americký Amazon, Netflix nebo Zoom. Pandemické akcie mají jedno společné – díky dobrému byznys modelu, ideálnímu technologickému zázemí, schopnosti škálovat a dostatečnému zájmu ze strany investorů i uživatelů zažily v pandemii takzvanou křivku ve tvaru V, kdy se po prudkém pádu vrátily rychle zpátky, a navíc dál rostly.

Pandemické akcie se s ohledem na své výše zmíněné vlastnosti dají efektivně srovnat s bitcoinem. Ten je unikátním konceptem postaveným na velmi praktické, nákladově efektivní a škálovatelné technologii, kterou je blockchain. Bitcoin je unikátní svou schopností přemístit pomocí specificky navržené technologie hodnotu z jednoho majitele na druhého a během pandemické doby prokázal, že patří k nástrojům, které mohou sloužit k zajištění proti inflaci, k udržení hodnoty, a to naprosto digitálně a pandemickým restrikcím navzdory.

Akcie je rozumné vybírat podle hospodářských výsledků firmy, podle jmen, které za ní stojí, podle brandu, který kolem sebe vytvářejí, a podle zákaznické spokojenosti a zkušenosti. Jestliže by ale šlo o výběr z alternativních instrumentů, ideální je právě bitcoin, který je obchodovatelný mimo jiné i na burze CME. A právě tento titul během pandemie zažil zajímavé nákupy do portfolií finančních institucí. To potvrzuje, že v podobných případech investoři hledají pro svá aktiva nejen bezpečný přístav v podobě zlata, ale zároveň mají tendenci investovat právě do bitcoinu, jakožto digitálního zlata.

Autor je specialista na blockchain, metaverse, web3 a krypto aktiva