Potravinové banky chtějí po státu miliony

Národní potravinová sbírka

Národní potravinová sbírka Zdroj: Anna Vackova

Povinnost obchodů darovat neprodejné jídlo nafoukla náklady potravinových bank. Doufají proto, že jim stát letos přispěje patnácti miliony korun.

Obchody s prodejní plochou nad 400 metrů čtverečních od ledna povinně valí na potravinové banky tuny neprodejných potravin. Banky nestíhají jídlo odvážet a už teď varují, že jim dotace od ministerstva zemědělství nebudou stačit.

Zatímco loni, kdy ještě nebylo darování povinné, dostala každá potravinová banka od státu půl milionu korun, letos chce každá pobočka milion. Na čtrnáct potravinových bank a centrální republikový sklad to dělá patnáct milionů korun, vypočítává místopředsedkyně České federace potravinových bank Veronika Láchová. Ani to ale podle ní nebude stačit.

„Kolem tří milionů korun bychom potřebovali na každou pobočku, aby fungovala stoprocentně podle zákona a mohla přijmout všechny obchody. Aby nemusela odmítat kvůli kapacitě,“ řekla. Fundraisingové aktivity, které potravinové banky provozují, podle ní pokryjí jen zlomek.

Na otázku, zda je částka, kterou potravinové banky požadují, reálná, reagovalo ministerstvo zemědělství tím, že by měly přispět další rezorty. „Vzhledem k tomu, že se jedná o sociální a humanitární oblast, měla by těmto subjektům směřovat finanční podpora i z jiných zdrojů, jako je ministerstvo práce a sociálních věcí,“ uvedlo tiskové oddělení. V příslušném dotačním titulu ministerstva zemědělství pro rok 2018 je sice 33 milionů korun, ale nejsou určené jen potravinovým bankám.

Na nedomyšlenost novely už také upozorňoval Svaz obchodu a cestovního ruchu. “Již nyní se potvrzují pochybnosti obchodníků o tom, zda bude zajištěn dostatek důvěryhodných organizací, které budou schopny zboží odebírat,” uvedl Radomír Pecháček, který má ve svazu na starosti obchodní řetězce.