Potvrzeno: skupina J&T koupila pražský hotel InterContinental

Hotel InterContinental Praha

Hotel InterContinental Praha Zdroj: CC BY-SA 3.0: cs:SJu via Wikimedia

Firma Best Hotel Properties (BHP), jejíž největším akcionářem je investiční skupina J&T, posílila svoji pozici významného hotelového hráče ve střední Evropě. Koupila totiž 90procentní podíl v pražském pětihvězdičkovém hotelu InterContinental. Hodnota obchodu, o jehož přípravě média již před pád dny spekulovala, přesáhla tři miliardy korun.

Dosavadní vlastník, americká společnost Westmont Hospitality, podíl prodal za 36 milionů eur a zároveň se zbavil souvisejících závazků. „Hodnota předmětu transakce včetně celkového dluhu představuje 115 milionů eur,“ uvedla BHP.

Zbylý podíl zůstane v držení Westmont Hospitality, která hotel i nadále povede pod značkou InterContinental. Westmont Hospitality jej v roce 2010 koupila za 2,6 miliardy od skupiny Strategic Hotels & Resorts.

Best Hotel Properties vzrostou díky akvizici výnosy i ziskovost. „Odhadovaná EBITDA InterContinentalu za rok 2013 je osm milionů eur, což nepochybně pozitivně ovlivní provozní ziskovost BHP v následujícím období,“ řekl předseda představenstva BHP Branislav Babík.

BHP patří mezi největší hotelové holdingy ve střední a východní Evropě
Do portfolia BHP patří luxusní moskevské hotely Baltschug Kempinski a Kadashevskaya, bratislavské hotely Kempinski Hotel River Park a Crowne Plaza a známý Grand Hotel Kempinski High Tatras na Štrbském plese. Akcie firmy jsou kótovány na paralelním trhu Burzy cenných papírů v Bratislavě. Největším akcionářem je s pětinovým podílem skupina J&T, další akcie pak drží privátní klienti skupiny.

Podle Babíka je největší devizou tohoto kultovního hotelu jeho jedinečná poloha přímo v srdci Prahy. „Česko je pro společnost BHP klíčovým trhem a patří mezi nejzajímavější hotelové trhy v regionu střední Evropy. Jsme přesvědčeni, že akvizice bude úspěšná a rozšíří synergické efekty v rámci hotelů ve vlastnictví BHP,“ prohlásil.

InterContinental byl postaven na přelomu 60. a 70 let. minulého století. V poslední době prošel kompletní renovací. Nachází se v něm 372 pokojů a 14 konferenčních místností s celkovou kapacitou 580 delegátů. V minulosti hostil třeba Michaela Jacksona, Luciana Pavarottiho, Pete Samprase nebo kapelu Kiss.