Povinné kontroly hostů vyvolaly v restauracích výrazný propad tržeb

Restaurace U Černého vola v Praze na Hradčanech |

Restaurace U Černého vola v Praze na Hradčanech | Zdroj: E15, Michaela Szkanderová

Historická pražská pivnice U Kocoura
Hosté v restauracích musejí předkládat doklad o očkování nebo testu.
3
Fotogalerie

Provozovatelé restaurací musejí od listopadu povinně kontrolovat hosty, zda mají potvrzení o očkování, negativním testu nebo prodělání covidu v posledním půl roce. Data společnosti Dotykačka, která dodává pokladní systém víc než čtvrtině tuzemských gastropodniků, ukazují, že v prvním týdnu listopadu klesla meziměsíčně návštěvnost o více než jedenáct procent a souhrnné tržby se propadly téměř o pětinu. To potvrzují i zjištění dalšího dodavatele systémů pro restaurace, společnosti Storyous.

Propad výsledků v gastronomii neovlivňují pouze povinné kontroly, ale souběh více faktorů. „Sešlo se několik vlivů zároveň. Na konci října ukončily provoz některé sezonní podniky, tudíž souhrnné tržby s nástupem listopadu logicky o něco klesly. Do toho týden předtím byly podzimní prázdniny, kdy tržby naopak stouply. Následný pokles tak byl o to výraznější. V neposlední řadě může návštěvnost ovlivňovat podzimní počasí a horšící se celospolečenská nálada,“ zhodnotil situaci ředitel společnosti Dotykačka Petr Menclík.

Situace se lišila v jednotlivých krajích. Zatímco například ve Středočeském, Pardubickém a Jihomoravském kraji byl pokles tržeb v období října poměrně plynulý a až do začátku listopadu odpovídal tradičnímu podzimnímu vývoji po konci letní sezony, v některých oblastech se výrazně projevil vliv podzimních prázdnin.

Jak je to s léky na covid?

Video placeholde
Jak je to s léky na Covid? • Videohub

Podle šéfa společnosti Storyous Igora Třeslína zaznamenali největší úbytek hostů i tržeb v Královéhradeckém, Karlovarském a Ústeckém kraji, což do jisté míry kopíruje křivku sezonního provozu vybraných podniků. „Tržby nejméně poklesly ve Zlínském kraji a v Praze, na kterou mají sezonní vlivy relativně nejslabší dopad. Vedle toho je zde v porovnání s menšími regionálními městy dostatek míst s testovací kapacitou, a testování na denní bázi nepředstavuje výraznou překážku,“ řekl šéf společnosti Storyous Igor Třeslín.

Pokud jde o jednotlivé gastrosegmenty, s příchodem listopadu klesl počet otevřených provozoven. To se odrazilo v poklesu návštěvnosti i tržeb. Nejvýraznější propady byly znát u hotelových restaurací a podniků orientovaných na noční život, jako jsou bary a kluby. Jejich návštěvnost i tržby během prázdnin prudce stouply a poté prudce spadly.

„Zajímavý vývoj bylo možné pozorovat v hospodách. Těch se podzimní prázdniny z pohledu návštěvnosti prakticky nedotkly, na pivo chodil stejný počet lidí jako týden předtím. Návštěvníci však během prázdninového týdne utratili o sedm procent více. První listopadový týden pak přinesl propad ve všech ukazatelích. Zavřelo 3,6 procent zařízení a návštěvnost se propadla bezmála o 22 procent. Stejně tak skokově klesly tržby, ve srovnání s prázdninovým týdnem o víc než 23 procent,“ doplnil Menclík.