Povodně snížily spotřebu piva, výroba po dvou letech opět klesne

Inlustrační foto

Inlustrační foto Zdroj: Euro Tomas Novak

Nepříznivé počasí a červnové deště a záplavy se natolik podepsaly na tuzemské spotřebě piva, že jeho výroba v Česku letos opět po dvou letech klesne. Produkce za pololetí se snížila o dvě procenta a trend pokračoval i od července do září. Za prvních devět měsíců tak podle aktuálních informací svazu pivovarů tuzemská výroba piva klesla o 2,7 procenta.

„Chladný březen, duben a červen v kombinaci s povodněmi a s výsledky v měsících srpen a září ukazuje, že s největší pravděpodobností se dá očekávat, že pivovarský obor ve výrobě piva nedosáhne loňské výroby o několik procentních bodů,“ uvedl výkonný ředitel svazu pivovarů a sladoven Vladimír Balach.

Pivovarníkům se tak vrací noční můra. Pokles již totiž zažili v letech 2008 až 2010, kdy výroba piva v Česku kvůli krizi, snaze lidí šetřit a úbytku zahraničních turistů klesla celkem o téměř patnáct procent. Loni a předloni se jim podařilo trend zvrátit do nárůstu, a to zejména zvýšením exportů a tuzemským boomem ochucených piv nazývaných někdy beermixy nebo obecně radlery.

Negativní vliv počasí potvrzuje i mluvčí Pivovarů Staropramen Pavel Barvík. „Týká se to především točeného piva, jelikož až do začátku června chyběly nejen častější návštěvy hospod, ale také naplněné letní zahrádky restaurací a další sezonní provozovny,“ uvedl. Hlavní sezona trvá od dubna do září a z těchto šesti měsíců pivovarům počasí přálo jen v červenci a srpnu, dodal.