PPF chce v Rusku koupit M.Video, konkurenta Eldorada

Skupina PPF miliardáře Petra Kellnera by podle serveru iHNed.cz chtěla koupit společnost M.video, jedničku na ruském trhu s domácími spotřebiči a hlavního konkurenta maloobchodního řetězce Eldorado. Firmu Eldorado skupina PPF zcela ovládla letos v srpnu. Informaci o zájmu o M.video PPF nechtěla komentovat.

Jednání o odkoupení kontrolního balíku akcií M.video vede podle serveru šéf ruských operací PPF Jiří Šmejc. „Je to pouze spekulace trhu, které zásadně nekomentujeme,“ řekl mluvčí PPF Milan Tománek. Podle dat z konce loňského roku činil tržní podíl M.videa 22 procent, Eldorado mělo 21 procent, uvedl server.

PPF vyjednává s prezidentem společnosti a hlavním akcionářem M.video Alexandrem Tynkovanem, který drží většinu akcií podniku kotovaného na moskevské burze. „Jsme připraveni přemýšlet o spojení s Eldoradem ve výhledu jednoho až tří let,“ potvrdil agentuře Reuters Tynkovan.

Za necelých 70 procent M.Videa by PPF zaplatila podle současné tržní kapitalizace podniku zhruba 15 miliard korun. M.video loni utržilo 86,6 miliardy rublů, vykázalo hrubý zisk 22,3 miliardy a čistý zisk 2,2 miliardy rublů. Eldorado mělo tržby 82,9 miliardy rublů, hrubý získ 22,8 miliardy rublů a čistý zisk 2,7 miliardy rublů.

M.video založil Tynkovan už v roce 1993 a dnes má řetězec více než 230 obchodů ve stovce ruských měst. K tomu vlastní dva internetové obchody. V roce 2007 firma vstoupila na ruské burzy a stala se tak první ruskou kotovanou firmou svého druhu. Na burze firma prodala 29,2 procenta akcií a získala tak 365 milionů dolarů.

Koncem června se na trhu objevila informace, že Tynkovan chce uvést akcie M.Videa také na burzu v Londýně a získat tím 300 milionů až půl miliardy dolarů na další rozvoj podniku. Mluvčí firmy Anton Pentelejev však tyto informace odmítl komentovat.