PPF prý uvažuje o převzetí některého ze tří operátorů v Česku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro E15

Finanční skupina PPF Group, kterou ovládá nejbohatší Čech Petr Kellner, vyhodnocuje plány na převzetí jednoho ze tří stávajících mobilních operátorů v Česku. S odvoláním na nejmenované zdroje to uvedl odborný server TMT Finance.

PPF se podle TMT Finance všeobecně považuje za favorita pro vstup na trh v nové aukci kmitočtů v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz pro rychlé mobilní sítě LTE v Česku. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) novou aukci vyhlásil v srpnu, samotná aukce má začít do poloviny listopadu. Stávající mobilní operátoři Telefónica, T-Mobile i Vodafone chystané podmínky aukce kritizovali, mimo jiné kvůli vyčlenění části pásma pro nového hráče.

Zdroje serveru TMT Finance však tvrdí, že PPF se nebrání možnostem ohledně akvizic v České republice a vypracovává prý plány.

Raději koupit, než začínat od nuly?

„Logicky a strategicky dává pro PPF větší smysl jednoho ze stávajících (operátorů) převzít, než dostat novou licenci. Ocenění všech těchto tří (společností) se kvůli spekulacím o vstupu nového hráče snížilo, takže dává větší obchodní smysl vstoupit na trh spíše tímto způsobem, než prostřednictvím aukce,“ tvrdí zdroj serveru.

TMT Finance se na svém webu definuje jako poskytoval odborných informací, rešerší a dalších aktivit pro vedoucí představitele v sektoru telekomunikací, financí a profesionálního poradenství po celém světě. Sídlo má v Londýně.

Skupina PPF investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb, přes pojišťovnictví, nemovitosti, oblast energetiky a těžbu nerostů, zemědělství, maloobchodní služby až po biotechnologie. Působnost PPF sahá ze střední a východní Evropy přes Rusko až do Asie. Čistý zisk skupiny loni stoupl o 511 milionů na 727 milionů eur (18,9 miliardy Kč), hlavně kvůli prodeji podílu v Sazce.

Telefónica Czech Republic je v tuzemsku největší telekomunikační společností. Dříve se opakovaně objevovaly spekulace, že PPF jedná o převzetí české divize Telefóniky. Ta však spekulace odmítla a uvedla, že plánuje vytvořit nového mobilního operátora. Podle serveru ale Telefónica prodává svá vedlejší aktiva, třeba irskou filiálku, a údajně je tuzemská dcera na řadě, jakmile budou jisté okolnosti aukce.

Podle TMT Finance také skupina Deutsche Telekom, jíž v Česku patří T-Mobile, strategicky přehodnocuje svá aktiva ve střední a východní Evropě. To může vést třeba k odchodu z takových trhů jako je ten český, který patří k jedněm z mála, kde Deutsche Telekom neprovozuje pevné linky.