Praha dotuje kongresy. Mezi pořadatele rozdělí „motivační miliony“

Pražský hrad (ilustrační foto)

Pražský hrad (ilustrační foto) Zdroj: Tomas Novak, Euro

Hlavní město se snaží přilákat velké pořadatele kongresů. Akce, na které běžně přijíždějí tisíce kongresových turistů, bude v letošním roce částečně dotovat z vlastní kasy. Slibuje si od toho i větší zájem o Kongresové centrum Praha (KCP). Pobídky letos využije šest pořadatelů. Metropole mezi ně rozdělí bezmála čtyři miliony korun.

Pražský magistrát měl letos podle radního Václava Novotného ambice přilákat na dotace deset velkých kongresů, mezi které chtěl rozdělit až deset milionů korun, někteří zájemci ale neprošli tvrdými kritérii.

„Chvíli jsme přemýšleli, zda nemáme pravidla zjemnit a na nevyčerpaných přibližně šest milionů korun vypsat granty znovu. Mezitím se ale ozvaly další konference, které jsou schopny splnit i stávající kritéria,“ uvedl Novotný. Praha tak minulý týden vypsala další kolo grantů a pravidla nezměnila. Radní předpokládá, že se celá částka určená na dotace vyčerpá. Pro rok 2015 počítá pražský magistrát s tou samou částkou.

Výnos z investovaných peněz ale bude podle pražského radního Václava Novotného mnohem větší. „Dle studie profesora Michala Mejstříka v roce 2011 daňové výnosy z podnikatelské činnosti společnosti Kongresové centrum Praha dosáhly výše 463 milionů korun,“ sdělil serveru E15.cz Novotný.

Průměrná útrata jednoho delegáta kongresu je 3500 až 6500 korun na den v závislosti na typu akce, citoval Novotný studii KPMG. „Z těchto důvodů Praha považuje incentivní pobídky ve formě grantů v oblasti kongresového turismu za ekonomicky racionální,“ poznamenal.

Kongresové centrum PrahaKongresové centrum Praha | Jan Rash, E15Praha chce lákat kongresy i na modernizované Kongresové centrum (foto E15)

Aby pořadatel dotaci získal, musí uspořádat akci minimálně s počte 1500 účastníků, z nich je nejméně polovina ze zahraničí. Každý z kongresových turistů také musí strávit v Praze minimálně dvě noci. „Při splnění kritérií poskytujeme 250 korun na účastníka, nejvíce však jeden milion korun na akci,“ sdělil Novotný.

Dotace se podařilo získat například mezinárodnímu kongresu pro odborníky na mikroskopii s plánovaným počtem tři tisíce účastníků a rozpočtem bezmála 31 milionů korun. Od Prahy získá 750 tisíc korun. Milion korun od hlavního města dostane například i jedna z největších mezinárodních vzdělávacích akcí v Evropě, které se účastní téměř pět tisíc odborníků. Celkový rozpočet akce je téměř 107 milionů korun.

Grantová podpora by měla podle Novotného Prahu snáz nabízet a díky plánované modernizaci Kongresového centra můžeme město nabízet i lepší služby. Hlavní město chce resuscitovat kongresovou turistiku, do několika let má ambice dostat se do pětice měst s nejvyšším počtem uspořádaných kongresů.

Seznam plánovaných kongresů 2014:
International Microscopy Congress 2014 (IMC 2014) 7. - 12. 9.2014
26th Annual EAIE Conference (Internationalisation of Higher Education) 16. - 19. 9. 2014
ICM 30th Triennial Congress (30. kongres Mezinárodní konfederace porodních asistentek), (1. - 5. 6. 2014)
XIth European Conference on NDT 2014 (6. - 10. 10. 2014, (5 dní + 2 dny workshopy)
CHISA 2014 (23. - 27. 8. 2014, 5 dní)
XXII Congress of European Association for Cranio-Maxillo-Facial Surgery (23. - 26. 9. 2014)

Zdroj HLMP