Praha finišuje s akvizicí Pražských služeb

Ilustrační forto

Ilustrační forto Zdroj: Prazske sluzby

Pražští radní udělali další krok k akvizici Pražských služeb, pověřili náměstka primátora Jiřího Vávru (TOP 09), aby příští týden na mimořádné valné hromadě jednal o vykoupení akcií firmy. Nákup už posvětili i zastupitelé hlavního města. Minoritní podíly vyjdou Pražské služby na 950 milionů korun.

Hlavní město drží v Pražských službách 76,92 procenta akcií. Zbytek patří šesti dalším subjektům. Největší část (19,3 procenta) vlastní Northward Holding Limited, která ji před časem koupila od skupiny Natland, a projevila zájem podíl prodat. Na její žádost se v prvním červnovém týdnu sejde valná hromada společnosti, která bude o akvizici jednat.

Minoritní podíl oproti původním plánům nekoupí přímo město, ale Pražské služby. Společnost NHL by za akcie měla dostat zhruba 800 milionů korun. Zbylé peníze půjdou dalším minoritním akcionářům. Pražské služby prý většinu zaplatí z nerozdělených dividend a z volných prostředků, na zbytek si vezmou úvěr. Praha má také v plánu v příštích letech navýšit základní kapitál firmy o 300 milionů korun.

Posudky, které si nechala metropole v předchozích dvou letech vyhotovit, přitom stanovily cenu podílu NHL na 350 milionů (Česká spořitelna), 643 milionů (NB Financial Advisors), 716 milionů (VŠE) a 711 milionů Patria.

Celkový zisk po zdanění, který dokázaly Pražské služby vygenerovat za deset let, je 700 milionů korun. Proti akvizici ostře vystoupila opozice. „Na 24 procent akcií připadá z tohoto zisku zhruba 160 milionů korun. Pokud bychom byli maximálně přející, lze si představit zvýšení částky o ještě o 20 procent, jako prémii za získání velmi kvalitní firmy,“ argumentoval bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Svoboda nechápe, proč by mělo město tolik o získání minoritních podílů usilovat, když je nepotřebuje. Minoritní akcionáři nemají na chod firmy prakticky vliv.