Před Vánoci by se mohl prodat milion mobilů

Nokia 603

Nokia 603 Zdroj: Nokia

Prodejci mobilů čekají před Vánoci proti loňsku mírný růst. Celkem by se mohlo ve 4. čtvrtletí prodat kolem milionu telefonů a převládat by měly přístroje s operačním systémem. Operátoři budou lákat především na slevy telefonů a bezplatné volání. Vyplývá to z informací firem. Hitem Vánoc by se mohl stát Samsung Galaxy S III mini.

„Mé očekávání je, že se v posledním čtvrtletí prodá zhruba jeden milion telefonů. Z toho bude minimálně 50 procent chytrých mobilů. Každý druhý přitom bude Samsung,“ uvedl Zdeněk Paškevič z českého zastoupení Samsungu. Ten je letos nejprodávanější značkou na trhu.

Hitem letošních Vánoc by se podle prodejců i některých operátorů mohl stát Samsung Galaxy S III mini, který výrobce uvedl na trh tento měsíc. Nokia sází na model Lumia 800 s Windows Mobile, jehož nedotovaná cena klesla pod 10 tisíc korun. Vysoké vánoční prodeje podle šéfa české Nokie Marcuse Störkela firma očekává u dotykového modelu 311 nižší řady Asha.

„Letošním Vánocům budou dle mého názoru dominovat chytré telefony v dostupných cenových relacích. Z těch nejdostupnějších to bude jistě Vodafone Smart II, který je mezi zákazníky populární dlouhodobě, případně Sony Xperia miro, v té nejvyšší třídě pak iPhone a Samsung Galaxy S III,“ uvedl ředitel nákupu telefonů Vodafonu Michal Janda.

Telefónica očekává, že na konci roku zvýší prodej telefonů meziročně o deset až 20 procent. Poptávku chce podpořit výkupem starých přístrojů. „Každému zákazníkovi, který přinese jakýkoli starý telefon, poskytneme bonus na koupi nového. Konkrétní výše bonusu se odvozuje od stavu telefonu, ale vždy to bude alespoň 500 korun,“ dodal Ctibor Jappel z tiskového oddělení.

Svou vánoční nabídku zatím jako jediný představil T-Mobile. Od listopadu nabídne novým i současným uživatelům tarifů všechny hovory do vlastní sítě bezplatně. Vedle toho nabídne chytré telefony s vánoční slevou a Internet na cesty o čtvrtinu levněji po celou dobu trvání smlouvy. Pro Twist zákazníky nabídne hovory do všech sítí za 2,50 Kč za minutu.

Poslední čtvrtletí je díky Vánočním nákupům prodejně nejsilnější částí roku. Operátoři se v posledních letech zaměřují spíše na současné zákazníky, protože trh s 13,5 milionu SIM karet je téměř nasycený. Loni se v Česku prodalo 2,7 milionu mobilních telefonů.