Překupníci levných léků našli Česko, za hranice odešlo zboží za pět miliard

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Racek Jan

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček slíbil omezení reexportu léků již před rokem a půl. Nyní do vlády míří jeho návrh, podle kterého by vývoz vybraných nenahraditelných léků musel předem posoudit lékový ústav. Platit má od příštího června. Jestli bude opatření účinné, záleží podle výkonného ředitele Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) Jakuba Dvořáčka na prováděcích vyhláškách, které zatím nebyly představené, a také na tom, jak bude vymáhané.

„Česká republika je jedna z posledních zemí regionu, která opatření proti reexportu léků nemá. Když ostatní zdroje vysychají, budou exportéři hledat na zbývajících místech,“ obává se Dvořáček.

Z Česka mizí léky určené pro zdejší pacienty za hranice kvůli nízko nastaveným cenám. Zatímco evropský trh je volný, ceny léků regulují různé země různě. Z Česka se levné léky prodávají většinou do Německa, Rakouska či Skandinávie. Za hranice loni zmizely podle AIFP léky za pět miliard korun v nákupních cenách, exportéři na nich mohou mít odhadem 20 až 30 procent marži. Exportéři se zaměřují na stále dražší přípravky, navíc vzrostla jejich nákupní síla, a tak mohou skoupit obrovská množství najednou.

Výrobci léků kvůli tomu obcházejí normální distribuční síť a některé léky dodávají přímo lékárnám. „Firma umí omezit reexport, musí do toho ale investovat,“ říká analytička Jana Skoupá.

Nejvíce vyvezených receptových léku v roce 2014Nejvíce vyvezených receptových léku v roce 2014 | E15

Evropský volný trh lze omezit jen v případě ochrany zdraví lidí. Podle zástupců distributorů léků do zahraničí je Němečkovo navrhované opatření příliš tvrdé, spíš než na ochranu pacientů prý míří ke ztížení jejich legálního obchodu. Pacienti někdy musejí kvůli výpadkům léků měnit značku užívaného přípravku, lékárníci někdy složitě shánějí konkrétní léky. Závažné výpadky ale v poslední době hlášené nebyly.

Už nyní může ministr zdravotnictví zakázat vývoz konkrétního léku, když hrozí českým pacientům potíže kvůli jeho nedostupnosti. Dosud to ale udělal jen v několika málo případech. Na seznamu léků, u kterých má být vývoz předem schvalovaný, mají přitom být desítky léků.

Miliardová iluze. Lékárnám nejvíc vynáší doplňkové zboží