Přepravce Panalpina otevře v Praze globální centrum

Nová administrativní centra - 3. místo: Futurama Business Park – 2. etapa, Praha 8, Erste Group Immorent ČR/Proxima IMMORENT

Nová administrativní centra - 3. místo: Futurama Business Park – 2. etapa, Praha 8, Erste Group Immorent ČR/Proxima IMMORENT Zdroj: Proxima IMMORENT

Doby, kdy do Prahy ve velkém přicházely firmy ze zahraničí a pronajímaly si tu kanceláře, už sice minuly, ale sem tam se dobrá zpráva pro trh i zájemce o práci objeví. Nyní v české metropoli otevře zcela nové světové centrum sdílených služeb švýcarská logistická společnost Panalpina a vytvoří stovky pracovních míst. Společnost se rozhodovala mezi Českem a Německem.

„Centrum ve Futuramě v Praze 8 otevře Panalpina již letos v červenci zatím se 100 zaměstnanci na tisíci metrech čtverečních. V plánu mají expanzi až na 450 zaměstnanců v horizontu tří let,“ řekla deníku E15 Radka Novak, šéfka kancelářského oddělení poradenské firmy Cushman & Wakefield, jež pro Švýcary kanceláře sehnala.

Panalpina se soustředí na mezinárodní námořní a leteckou přepravu. V 80 zemích světa zaměstnává 15 tisíc lidí. Loni skupina utržila 6,6 miliardy švýcarských franků (asi 138 miliard korun), z nichž vytvořila provozní zisk 37 milionů.

Podobně velkých zahraničních společností, které by v Praze vytvářely centra služeb, v současné době příliš není. Přitom právě poptávka ze zahraničí je podle Novak z Cushman & Wakefield pro budoucnost pražského kancelářského trhu klíčová. „To se však neobejde bez oživení ekonomiky,“ dodala Novak.

Podstatnou část transakcí na kancelářském trhu v současnosti tvoří obnovené smlouvy stávajících nájemců, takzvané renegociace. V prvním čtvrtletí se podle sdružení poradenských firem Prague Research Forum podílely na celkové poptávce ze 44 procent. Objem pronajatých ploch se během prvních tří měsíců meziročně zvýšil o třináct procent.