Příjmy evropských mobilních operátorů loni klesly na 165 miliard eur

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock.com

Evropským mobilním operátorům se ve srovnání s jejich kolegy ve zbytku světa v loňském roce příliš nedařilo. Jejich příjmy totiž jako jediným meziročně klesly o necelých šest procent na zhruba 165 miliard eur. Vyplývá to z predikce analytické společnosti GSMA, podle které může pokles příjmů evropských operátorů pokračovat až na 146 miliard eur v roce 2017.

Ostatní světové regiony loni zaznamenaly průměrně čtyřprocentní nárůst příjmů svých operátorů. Evropské mobilní operátory ale čekají ještě horší časy. Podle GSMA je bude mít na svědomí kombinace několika příčin. Mezi ty zásadní patří kromě doznívající ekonomické krize například regulace ze strany evropské komise. Zastropované ceny roamingového volání totiž jen v roce 2012 mohly způsobit trhlinu v příjmech operátorů v objemu zhruba 15 miliard eur. Do toho již od roku 2006 průběžně klesají poplatky za předčasné ukončení smluvního vztahu. „Kombinace těchto dvou faktorů na mnoha evropských trzích vyústila v celkový pokles o několik procent,“ tvrdí studie.

Dalším negativně působícím jevem na rozpočty operátorů bude zmírnění tempa růstu zisku z objemů přenesených dat a následný zásah do složení příjmového mixu operátorů. Největší vliv na tento mix má a ještě bude mít nástup aplikací pro rychlé zasílání zpráv, které vytlačují klasické SMS. V datovém prostoru rovněž již několik posledních let téměř exponenciálně roste využívání online služeb typu Viber nebo WhatsApp, které uživatelům umožňují volat zdarma.

Kvůli poklesu svých příjmů tak evropští operátoři také mnohem méně investovali do svého byznysu, v roce 2008 to bylo 29,6 miliardy dolarů, loni už jen 27,6 miliardy dolarů. Oproti tomu investice amerických operátorů ve sledovaném období vzrostly z 21,3 miliardy dolarů v roce 2008 na 29,4 miliardy dolarů v loňském roce.