Prodej rakouské sítě ztrátového Baumaxu je otázkou dnů, tvrdí APA

Baumax

Baumax Zdroj: Baumax

V nejbližších dnech by se mělo rozhodnout o prodeji rakouské sítě hobbymarketů Baumax, tvrdí agentura APA s odvoláním na zdroje z odvětví. Podle rakouských médií má o prodejny Baumaxu, včetně 24 hobbymarketů na českém trhu, zájem německý konkurent Obi, švýcarský Bauhaus a francouzská ADEO.

Zdroje APA už v červnu mluvily o tom, že Obi koupí všech 38 hobbymarketů Baumax v České republice a na Slovensku. Baumax všechny tyto zprávy označuje za spekulace, prodej popírá a poukazuje na svůj program restrukturalizace, který má završit v příštím roce.

Baumax je už několik let v hluboké krizi, firmu vyčerpala hlavně expanze do východní Evropy. V roce 2013 společnost prohloubila čistou ztrátu na 189 milionů eur (5,1 miliardy korun) ze 126 milionů eur o rok dříve.

Postupné kroky

Podle APA je pravděpodobný rozprodej Baumaxu po částech. Z důvodu zachování hospodářské soutěže by zřejmě neprošlo, kdyby všech jeho 65 rakouských hobbymarketů získal jediný konkurent.

Baumax již odprodal své aktivity v Rumunsku, Bulharsku, Chorvatsku, Turecku a Maďarsku. Vedle hobbymarketů v Rakousku mu zůstaly už jen prodejny v Česku a na Slovensku a dva markety ve Slovinsku.

V Česku loni hobbymarkety Baumax prohloubily ztrátu na 562 milionů korun ze 471 milionů korun v roce 2013 a firma zde byla ve ztrátě pátým rokem za sebou. Na Slovensku firma prohloubila ztrátu na 7,84 milionu eur z 0,6 milionu eur v předešlém roce.