Prodejce kosmetiky Oriflame drtí ukrajinská krize

Oriflame

Oriflame Zdroj: Oriflame

Současná krize na Ukrajině a v Rusku zvláště těžce dopadá na švédského prodejce kosmetiky Oriflame. Obě země totiž tvoří největší trhy této firmy.

„Jsme velice negativně zasaženi vývojem měny, která kvůli politické náladě dále oslabuje,“ cituje agentura Bloomberg šéfa Oriflame pro vztahy s investory Johanna Palma. „Je samozřejmě znepokojující, když dva naše největší trhy jsou ve vzájemném konfliktu, v našem byznysu však normálně pokračujeme dál,“ dodal.

Akcie Oriflame se kvůli krizi propadly letos o 24 procent. Podobně je zasažený také dánský pivovar Carlsberg, který je v Rusku největším výrobcem piva. Jeho akcie od začátku roku umazaly 12 procent.

Ukrajinská hřivna klesla letos vůči euru o 17 procent. Hodnota Ruské rublu se snížila ve stejném období o 11 procent. „Děje se najednou hodně věcí, které budou mít na Ukrajině s největší pravděpodobností negativní dopad na spotřebitelské výdaje,“ uvedl Haakon Aschehoug, analytik norské privátní banky DNB.

Zástupce Oriflame se však snaží zachovat klid. „S touto situací si umíme poradit, jsme zvyklí podnikat v zemích, které jsou občas politicky nestabilní,“ uvedl manažer Palma. „Ve skutečnosti to pro nás není nová situace,“ uzavřel.