Proti výpadkům léků mají pomoci povinné dodávky

Lékárna

Lékárna Zdroj: Bachurek Dominik/Mlada fronta E15

Boj proti výpadkům léků na trhu dostal konkrétní podobu. Zdravotní výbor doporučil nařídit farmaceutickým firmám dodávat všem českým distributorům. Každému musí rezervovat léky v objemu odpovídajícím jeho tržnímu podílu v ČR. Distributoři zas mají do dvou dnů plnit objednávky každé lékárny.

Tím má být podle předkladatelů zajištěna „kontinuální dostupnost léčivých přípravků pro české pacienty“.

Zároveň bude úředně vznikat seznam léků, které nejsou nahraditelné. Jejich vývoz bude ministerstvo zdravotnictví při hrozbě výpadku ve veřejném zájmu zakázat. Dnes může ministerstvo obdobně řešit jen výpadky, které již nastaly.

Poslanci budou o novele hlasovat nejspíš v říjnu. Podle ministerstva zdravotnictví je zhruba třetina výpadků léků v českých lékárnách způsobena jejich vývozem za hranice. Podle odhadů firem je to podstatně víc. Důvodem vývozů je nízká cenová hladina mnoha léků s regulovanou cenou.

„Pacienti na to doplácejí, chodí od lékárny k lékárně,“ řekla k výpadkům Jana Petrenko z pacientské Koalice pro zdraví.
Debata o tom, jak se výpadkům po reexportu léků bránit, trvá přes rok. Aktuální podoba návrhu však do velké míry vyplynula z pozměňovacího návrhu, který skupina poslanců předložila ve druhém čtení ve sněmovně. Získal podporu ministerstva zdravotnictví i zdravotního výboru a tak je pravděpodobné, že bude schválen.

Přečtěte si:
Ještě levnější léky? Poslanci jednají o výpadcích v lékárnách

Zástupci farmaceutických firem s povinností zásobit všechny české distributory nesouhlasí. V krajním případě se tomu hodlají bránit i soudně. Bojí se, že se tím reexport do zahraničí naopak podpoří. „Nemůžeme se nechat nutit dodávat i distributorům, kteří vyvážejí naše přípravky ven,“ říká výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Jakub Dvořáček. Přitom právě jeho asociace po omezení reexportu volala.

Dnes si firmy pro dodávky některých ohrožených léků vybírají výhradní partnery, kteří jim zaručují dodávky pacientům v Česku. To ale působí problémy jednotlivým lékárnám. Například mají horší přístup k těmto lékům, pokud jejich hlavní dodavatel je odlišný od toho, kterého si vybral výrobce.

Grémium majitelů lékáren návrh chválí. „Narovná se tím pokřivený trh. Zajistí rovný přístup k léčivům všem lékárnám, které si mohou vybrat svého dodavatele,“ říká za grémium Marek Hampel.

Během jednání padl i návrh přijmout model, který nedávno schválilo Slovensko. Tam naopak výrobci mohou zakázat pohyb svých léků přes hranice. Tento nápad zdravotní výbor nepodpořil, ani ministerstvo zdravotnictví s ním nesouhlasí.