Tržby českých e-shopů prudce stoupají

Sklad Mall Group v Jirnech u Prahy

Sklad Mall Group v Jirnech u Prahy Zdroj: E15 Michal Nosek

Sklad Mall Group v Jirnech u Prahy
Sklad Mall Group v Jirnech u Prahy
Alza v Praze-Holešovicích.
4
Fotogalerie

Obrat internetových obchodů v Česku roste nejrychleji v regionu střední Evropy. Za Českou republikou s téměř čtvrtinovým růstem je Rakousko s 19 procenty, Slovensko se 16 procenty a dále Polsko a Německo s 15 respektive 11 procenty. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ageo.cz.

„Česko je dlouhodobě v oblasti e-commerce na špici. Přispívá k tomu obstojná internetová infrastruktura, dostupnost vhodných platebních nástrojů, které postupně vytlačují dobírku, a také velké množství výdejních míst, které v součtu dosahuje přibližně 10 tisíc výdejen,“ uvedl obchodní ředitel Ageo.cz Aleš Urbánek.

Podíl e-shopů na celkovém obratu maloobchodu je rovněž nejvyšší v Česku a v Polsku, kde dosahuje devíti procent. V Německu je 7,3 procenta, na Slovensku 5,5 procenta a v Rakousku pět procent.

V počtu internetových obchodů je za prvním Německem se 175 tisíci e-shopy Česká republika druhá s 37 tisíci obchody. Polsko jich má 23 500, Rakousko 18 tisíc a na Slovensku je okolo 10 tisíc e-shopů.

Česká internetová drogerie Ageo si průzkum dělala v souvislosti s plánem vstoupit v letošním roce na trhy okolních zemí. První na řadě jsou Rakousko a Německo.