Rakouské značky lyží Kästle se zmocní miliardář Němec. Výroba se zřejmě přesune do Česka

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Peníze, koruny
2
Fotogalerie
Miliardář Tomáš Němec koupil většinový podíl v rakouském výrobci lyží Kästle. Bývalý gumárník, který loni koupil novoměstského výrobce Sporten, tím rozšiřuje svou lyžařskou skupinu. O obchodu píšou weby časopisu Forbes a iDnes. Část výroby se zřejmě přesune do Česka. Detaily nechce ani jedna ze stran komentovat. 

Většinovým vlastníkem rakouského výrobce se podle Forbesu stane Němcova společnost ConsilTech. Sídlo firmy, její vývoj a vedení zůstane v rakouském Hohenemsu, ale podle Forbesu se očekává, že se výroba, nebo její část, přesune do továrny Sportenu v Novém Městě na Moravě. Ta ročně vyrobí 100 tisíc párů lyží a už dnes vyrábí pro většinu světových značek, dodal Forbes. "Kromě alpských lyží brzy nabídneme i další produkty pro zimní sporty a brzy se představí také letní produkt," citují weby Němce.

Firma Kästle prochází od roku 2007 reorganizací výroby, zaměřila se výhradně na prémiový segment lyží. Společnost má 46 zaměstnanců a její roční obrat dosahuje 6,5 milionu eur (v přepočtu asi 170 milionů korun). Největšími trhy jsou Rakousko a USA. Letos Kästle podle Forbesu vyrobí asi 17 tisíc párů lyží. Historie firmy sahá do roku 1924.

Podle iDnes povedou společnost dohromady Vladimír Dušánek a Bernd Knünz, který od roku 2007 značku Kästle revitalizoval.

Němec je někdejší vrcholový lyžař a podle dřívějších informací Forbesu chce v lyžařském oboru vybudovat velkou výrobní skupinu. V oblasti sportovního vybavení a lyžování se jako podnikatel pohyboval již před koupí Sportenu. Je například většinovým majitelem firmy LevelSportKoncept, která v Česku zastupuje přední značky vybavení pro zimní sporty - hůlky Leki či oblečení Kjus. Mimo jiné také vlastní desetinu Skiareálu Špindlerův Mlýn a je investorem v projektu nové Sokolské boudy na Černé hoře v Krkonoších.

Němec byl dříve spolumajitelem gumárenské skupiny ČGS Holding, kterou koupila švédská strojírenská skupina Trelleborg. Dohoda o převzetí byla podepsána v listopadu 2015, celková hodnota transakce činila v přepočtu 31,4 miliardy korun. Němec a jeho bývalý obchodní partner Oldřich Šlemr dostali z transakce každý 15,5 miliardy korun. Za stoprocentní podíl ve Sportenu podle dřívějších informací Hospodářských novin Němec utratil odhadem stovky milionů korun. Časopis Forbes odhaduje hodnotu Němcova majetku na 15,8 miliardy korun, v žebříčku nejbohatších Čechů za loňský rok je na 11. příčce.