Miliardář Fait prodává Kordárnu Plus, dodavatele světových výrobců pneumatik

Majitel investiční skupiny Jet Investment Igor Fait doufá, že se mu Kordárnu Plus podaří dobře prodat

Majitel investiční skupiny Jet Investment Igor Fait doufá, že se mu Kordárnu Plus podaří dobře prodat Zdroj: Otto Ballon Mierny

Majitel investiční skupiny Jet Investment Igor Fait ve fondu Jet 1 spravuje podniky za miliardy.
Výroba technických textilií do pneumatik ve společnosti Kordárna Plus.
3
Fotogalerie

Na jižní Moravě se v průmyslu rodí miliardová transakce. Na prodej je jeden z největších evropských dodavatelů textilií do pneumatik.

Jihomoravský výrobce technických tkanin do pneumatik Kordárna Plus pravděpodobně ještě letos změní majitele. Společnost Jet Investment finančníka Igora Faita, která podnik vlastní, již jedná s několika vážnými zájemci. Podnik patří ve svém oboru mezi největší hráče v Evropě.  

„Zájemci jsou všechno globální hráči. Prodej bychom měli rádi skončený do září,“ řekl v rozhovoru pro server E15.cz Fait.

Cenu transakce nekomentoval. „Chceme podnik prodat za cenu, která bude adekvátní jeho kvalitě. Těžíme z rozmachu výroby pneumatik v našem regionu, kdy poptávka po kordech je obrovská,“ dodal investor.

Hodnota prodávaných firem se většinou odvíjí od násobků ukazatele EBITDA. To je zisk před započtením úroků, daní a odpisů. V současnosti investoři běžně kupují společnosti i za desetinásobek tohoto zisku. Vzhledem k tomu, že poslední zveřejněná EBITDA Kordárny Plus byla 253 milionů korun, je pravděpodobné, že cena továrny bude v jednotkách miliard korun. Předloňské Tržby Kordárny Plus byly 2,5 miliardy korun.

„V současné době je zájem o prosperující, ziskové společnosti s dobrou pozicí na trhu, a to především ze strany strategických investorů. Vzhledem k velikosti a unikátnímu postavení na trhu předpokládám nadstandardní podmínky ze strany finálních zájemců,“ komentoval chystanou transakci partner v poradenské společnosti Redbaenk Radek Schmied.

Igor Fait získal Kordárnu v roce 2010 poté, co závod ještě pod vedením původních majitelů zkrachoval. Po reorganizaci se z firmy stal dobře vydělávající podnik s více než sedmi sty zaměstnanci.

„Kordárna nám přinesla množství peněz v podobě dividendy. Takže naši investici již máme zpátky,“ uvedl šéf Jet Investment.

Faitova společnost Jet Investments vlastní Kordárnu přímo. Ostatní průmyslové podniky ovládá prostřednictvím fondu Jet 1. Na začátku března Fait otevřel ještě fond Jet 2.

Podniky kolem společnosti Jet Investment měly loni podle předběžných konsolidovaných výsledků tržby 8,2 miliardy korun. Z nich vytvořily zisk před započtením úroků, daní a odpisů 739 milionů korun. Dohromady společnosti pod Jet Investment zaměstnávají přes 3300 lidí.

Rozhovor s Igorem Faitem čtěte ve středečním vydání deníku E15.