Rekordní výhru Sazka zúročí v reklamě, tvrdí analytici

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Michael Tomes

Rekordní takřka 400milionovou výhru, která padla v nedělním losování Sportky, Sazka sázková kancelář využije pro nalákání dalších sázejících, tvrdí analytici. Na tom, zda vyplacení vysokého jackpotu povede k dočasnému odlivu sázejících, se však neshodli.

Analytik J&T Banky Milan Lávička soudí, že sázejících nyní bude mít Sazka krátkodobě o něco méně. „Pokud se hraje o tak vysoké částky, tak to má vliv i na to, kolik lidí sází. Když je jackpot velký, tak se sází více. Nyní tedy bude sázejících krátkodobě spíše méně,“ soudí Lávička.

Naopak podle analytika společnosti Cyrrus Jiřího Šimary naopak rekordní výhra podnítí k sázení další lidi. „Lidé vidí, že taková suma lze opravdu vyhrát. V následujících třech měsících proto stoupne jejich zájem,“ odhaduje Šimara.

Oba analytici se shodnou v tom, že pro Sazku je pokoření rekordního jackpotu skvělou reklamou. „Pro Sazku je to parádní PR,“ tvrdí Šimara. Jeho kolega s ním souhlasí. „Sazka to teď jistě využije v reklamě, že taková částka padla,“ dodává Lávička.

Společnost prý nijak neovlivní ani povinnost vyplatit tak vysokou částku. „Sice teď odplyne velký podíl hotovosti, ale s tím musela Sazka počítat, takže velký problém to nebude. Navíc podobně vysoká prémie teď nějaký čas zase nebude,“ poznamenal Šimara ze společnosti Cyrrus.

Rekordní výhra padla v prvním tahu nedělního losování Sportky. Sázející, který sázenku podal nedaleko Chrudimi, uhodl díky náhodnému tipu všech šest prvního tahu včetně posledního čísla hry Šance. Čísla 5, 8, 15, 23, 37, 39, 42 a 6 ze Šance výherci přinesla celkem 399,904.705 korun. Šance, že sázející při plném tiketu trefí stejná čísla jako vylosovaná, je přitom 1:6,7 milionu.

Až do nedělního večera byla historicky nejvyšší výhrou částka 148,583.028 korun, kterou si však v roce 2002 mezi sebe rozdělili dva sázející Sportky. Nejvyšší individuální výhru 126,197.012 korun získal 15. října letošního roku sázející ve hře Euromiliony. Za letošní rok eviduje Sazka už 78 nových milionářů a jen mezi ně rozdělila více než miliardu korun, konkrétně 1.055,291.336 korun.

Sazka sázková kancelář vznikla koupí loterijního byznysu od společnosti Sazka, která se v roce 2011 dostala do insolvence. Za něj skupiny PPF a KKCG zaplatily 3,8 miliardy korun. Druhá jmenovaná skupina loni v prosinci za nezveřejněnou částku koupila podíl PPF a stala se jediným vlastníkem společnosti Sazka, sázková kancelář. Česká loterijní jednička loni dosáhla zisku před započtením úroků, daní, odpisů a amortizace (EBITDA) 1,3 miliardy korun.