Řetězec J. C. Penney vyměnil šéfa

Ron Johnson

Ron Johnson Zdroj: isifa

Americký maloobchodní řetězec J. C. Penney vyhodil generálního ředitele Rona Johnsona pouhých 17 měsíců poté, co ho s velkou slávou přetáhl ze společnosti Apple. Výměna na nejvyšším postu přichází pro J. C. Penney v období významné proměny a drastického propadu tržeb.

Představenstvo na počátku týdne rozhodlo, že se s Johnsonem rozloučí. Otázkou bylo jen to, kdo ho nahradí. Nakonec padla volba na Mika Ullmana, kterého před necelým rokem a půl vystřídal právě nyní odcházející Johnson. Stojí za povšimnutí, že staronový šéf Ullman společnost vedl sedm let a do současného stavu jí do velké míry sám pomohl.

Johnsonův odchod potěšil některé stále nervóznější investory. Akcie J. C. Penney za dobu Johnsonovy vlády ztratily zhruba polovinu své hodnoty a tržby se za první rok pod jeho vedením propadly o čtvrtinu. Samotná volba šestašedesátiletého Ullmana tak ukazuje, že zájemci o nejvyšší post v maloobchodním řetězci na pokraji bankrotu se příliš nehrnou. Podle informací amerických médií řada šéfů retailových podniků o místo nestála kvůli velikosti společnosti a jejím současným problémům.

Odchod Rona Johnsona je ale také další dílčí prohrou investičního mogula Billa Ackmana, který je největším akcionářem J. C. Penney. Byl to totiž právě Ackman, který instaloval Johnsona do čela společnosti a chtěl poslat Ullmana do penze. „Ostatní investoři mu to dali nyní sežrat,“ podotkl pro agenturu Bloomberg Jeffrey Sonnenfeld z Yale School of Management. „Udělal chybu,“ dodal Sonnenfeld. Stejně jako na jiných frontách bojuje Ackman skrze J. C. Penney se silným protivníkem – Carlem Icahnem – a stejně jako v případě Herbalife Ackman prohrává.

Vývoj akcií J. C. PenneyVývoj akcií J. C. Penney | E15

„Navrhuji, abychom se vrátili tam, kde řetězec J. C. Penney byl, když jsem odešel. Vím, že se věci změnily, ale nevidím žádný důvod odrazovat zákazníky, kteří u nás chtějí nakupovat,“ prohlásil Ullman v rozhovoru pro deník Wall Street Journal.

Ullman se podle vlastních slov zatím nerozhodl, jaké části z Johnsonovy strategie a manažerského týmu si ponechá a jaké ne.

New York - od našeho zpravodaje