Vedení Metra tlačí EPGC k vyšší ceně

makro

makro Zdroj: Profimedia

Ilustrační foto
Metro
3
Fotogalerie

Německá maloobchodní skupina Metro doporučila akcionářům, aby nepřijímali nabídku na odkup akcií od investiční skupiny EP Global Commerce (EPGC), kterou vlastní český miliardář Daniel Křetínský se slovenským investorem Patrikem Tkáčem. Nabídku označila za podhodnocenou. Podle EPGC je nabídnutá cena atraktivní.

"Považujeme cenu nabídnutou EPGC za nedostatečnou, protože výrazně podhodnocuje Metro, a dokonce i po přezkoumání jejích dalších podmínek doporučujeme našim akcionářům, aby nabídku nepřijali," uvedl v prohlášení generální ředitel Metra Olaf Koch. Dodal, že společnost vítá podporu EPGC při nynější restrukturalizaci a zůstává otevřená dalšímu konstruktivnímu dialogu. Nemá také námitek proti změně struktury akcionářů, napsaly agentury DPA a Reuters.

EPCG za jednu kmenovou akcii Metra nabídla 16 eur a za prioritní 13,8 eura. Nabídka představuje prémii 34,5 procenta ve srovnání s loňským srpnem, kdy EPGC do německé firmy poprvé investovala. Celý podnik pak nabídka ohodnocuje na 5,8 miliardy eur (148,2 miliardy korun). Nabídka je ale platná jen za podmínky, že se skupině podaří získat alespoň 67,5 procenta kmenových akcií Metra.

EPGC uvedla, že její nabídka představuje solidní hodnotu a jedinečnou příležitost vzhledem k obtížím, kterým na trhu Metro čelí. „Jsme nadále předvědčeni, že cena, kterou nabízíme akcionářům Metro je velmi atraktivní," uvedl mluvčí EPGC Daniel Častvaj. Jenodušší vlastnická a řídicí struktura by podle EPGC německé společnosti prospěla. "Společnost a její management potřebují jasný mandát, že se mají zaměřit na dlouhodobý růst namísto krátkodobých výsledků," dodal Častvaj.

Německý podnik ale uvedl, že nabídka nebere v úvahu pokrok v transformaci, kterého se mu podařilo dosáhnout, včetně plánovaného prodeje hypermarketů Real a hledání případného partnera pro aktivity v Číně. Firma také varovala před vysokým zadlužením v případě realizace nabídky. Nepřijetí nabídky schválily jak představenstvo, tak dozorčí rada. Informovaný zdroj agentuře Reuters řekl, že hlasování v dozorčí radě o nedoporučení nabídky bylo jednomyslné s výjimkou německé investiční skupiny Haniel, která se zdržela. Haniel podporuje plán EPGC a už dříve uvedla, že nabídku přijímá.

Akcie firmy Metro ve středu na burze ve Frankfurtu nad Mohanem oslabovaly. V odpoledních hodinách se obchodovaly kolem 15,40 eura, a proti úternímu závěru tak ztrácely asi 0,7 procenta.

Skupina Metro má ve 26 zemích 771 velkoobchodů Cash & Carry, které zaměstnávají přes 150 tisíc lidí. Firma vlastní také německé hypermarkety Real, které se ale snaží prodat, stejně jako aktivity v Číně. V České republice je skupina Metro zastoupena od roku 1997. Její divize Makro Cash & Carry ČR provozuje v Česku 13 velkoobchodních center.

Daniel Křetínský a Patrik Tkáč jsou majitelé vydavatelství Czech News Center, pod které spadá i deník E15.