Rodí se středoevropský tygr: Tipsport utržil rekordních 12 miliard

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk/Martin Sterba

Sázkový holding Tipsport svoji příslušnost k největším evropským loterijním subjektům a tím pádem i pozici lídra kurzových sázek na domácím trhu. Obrat skupiny dosáhl v roce 2012 rekordních téměř 12 miliard korun, v meziročním srovnání o 22 procent více. Současně sázková kancelář zahlásila další hodně zajímavé číslo, na výhrách zpět vyplatila přes 10 miliard korun. Svůj zisk holding nezveřejnil. Kancelář Chance, od ledna součást holdingu, loni utržila 2,5 miliardy korun.

„Jakkoli byl loňský rok ekonomicky obtížný vzhledem k novým legislativním podmínkám, dokázali jsme sázkařům nabídnout řadu nových produktů a služeb, které znamenaly růst našich tržeb na rekordní hodnotu,“ vysvětluje ředitel Tipsportu Petr Knybel.

Odkazuje přitom na zásadní novelu loterijního zákona platící od ledna 2012, která znamenala vyšší daňové zatížení loterijních subjektů v České republice.

Rekordní částku ovšem podle Knybela loni vydělali i samotní sázkaři, protože ze všech vkladů na kurzové sázky jim sázková kancelář vracela na výhrách 84 procent.

Tipsport se v loňském roce zaměřil především na rozvoj internetového sázení, především v oblasti live sázek (sázek v průběhu událostí) a s nimi spojeného vysílání své internetové televize TV Tipsport.

Ta výrazně rozšířila svoji nabídku přímých přenosů sportovních událostí z celého světa, když vysílala mimo jiné tenisové Australian Open, španělskou fotbalovou ligu nebo hokejovou KHL a také naplno rozjela unikátní projekt přenosů všech zápasů české hokejové Tipsport extraligy.

V roce 2013 očekává Tipsport další navýšení tržeb, především kvůli tomu, že 18. února zrušil pětiprocentní manipulační poplatek u internetových sázek. Tady je třeba zdůraznit, že letošní rekord má sázková kancelář díky akvizici společnosti Chance, která je spoučástí holdingu od letošního ledna, téměř jistý.

Chance se 40 procentním růstem

Chance rovněž souběžně s Tipsportem ohlásila své loňské výsledky. Loni vykázala obrat dvě a půl miliardy korun. „Ve srovnání s rokem 2011 došlo k růstu o téměř 40 procent,“ upřesňuje ředitel Zdeněk Brázdil. Přes 80 procent této částky vyplatila firma dle svých informací sázejícím zpět na výhrách.

Kancelář byla loni podle Brázdila nucena přitvrdit v procesech optimalizace a přikročit k další vlně snižování nákladů. V té souvislosti například uzavřela zhruba 80 poboček, které nebyly ekonomicky efektivní.

Naopak se zvýšily investice do motivačních programů pro zaměstnance a proběhl masivní trénink pracovníků poboček zacílený na prodejní dovednosti, to vše za účelem zvýšení produktivity práce.

Co se služeb, největší posun nastal v oblasti internetového sázení, především se razantně rozšířila nabídka live sázek a dál se zdokonaloval systém pro příjem online sázek.

V roce 2013 se sázková kancelář bude soustředit především na online sázení a live sázky. Připravuje rozšíření kurzové nabídky, a to i v oblasti společenských sázek, a další zkvalitnění služeb.