Sazka dosáhla nejvyšších tržeb za posledních sedm let

ilustrační foto, Sazka, jackpot,

ilustrační foto, Sazka, jackpot, Zdroj: ctk

Největší firmě provozující číselné loterie, společnosti Sazka, loni stouply tržby o téměř čtvrtinu na 11,3 miliardy korun. Čistý zisk pak stoupl téměř jednou tolik na 994 milionů korun. V obou případech to je nejvíce od pádu staré Sazky a jejího přechodu pod nového majitele, skupinu KKCG Karla Komárka v roce 2011. V případě tržeb je to dokonce nejvíce od roku 2009.

„Za úspěchem Sazky je nejen inovace portfolia, ale zejména investice jak do oblasti nových produktů, tak i do distribuční sítě, která je největší v České republice,“ uvedl generální ředitel Sazky Robert Chvátal.

Investice do nových her, jako je „miliardářský“ Eurojackpot a dalších, tak měla za následek další snížení podílu hlavní hry s téměř šedesátiletou tradicí Sportkou na celkových výsledcích. Eurojackpot a stírací losy se tak na tržbách podílejí zhruba čtvrtinou.

Růst o šest až sedm procent firma na základě dosavadních výsledků v prvním pololetí očekává i v letošním roce. „Počítali jsme s výraznějším růstem, ale přibrzdí nás o procentní body vyšší loterní daň, která zapříčiní pokles provozního zisku o přibližně 150 milionů korun,“ dodal Chvátal. Loterní daň od ledna činí 23 procent, do té doby to bylo dvacet procent.

Další nové teritorium se Sazce otevře od ledna příštího roku, kdy začne platit nový balík tří zákonů o hazardu. Zákon umožňuje po letech čekání i tuzemským firmám spustit číselné loterie přes internet. „Díky nové legislativě budeme moci oslovit nové zákazníky a zároveň lépe cílit na ty současné,“ podotkl Chvátal.

Nová legislativa ale umožní vstup i dalším, zahraničním hráčům. „Očekáváme také novou konkurenci, kterou zákon určitě přinese. Věřím, že regulátor bude striktně bojovat proti nelegálním provozovatelům her a zajistí tak rovné tržní podmínky,“ dodal.

Zákon přitom mimo jiné umožňuje blokovat weby zahraničních loterních či sázkových firem, pokud nebudou mít českou licenci a nezačnou platit v Česku daně. Blokování těchto stránek je ale v gesci ministerstva financí, což zástupci tuzemské internetové scény považují za cenzuru a hodlají se kvůli novým zákonům obrátit na Ústavní soud.

Výsledky SazkyVýsledky Sazky|E15

Loni také výrazně stoupl počet lidí, kteří se prostřednictvím výhry od Sazky stali milionáři. Loni jich bylo 288, téměř třikrát tolik než o rok dříve. Díky zapojení Sazky do celoevropské hry Eurojackpot se přitom loni v Česku objevil i jeden miliardář, jenž získal rekordní výhru ve výši 2,466 miliardy korun. Tato výhra byla ale vyplacena z vkladů sázkařů ze všech 17 zemích, kde je možné Eurojackpot sázet.

„Hlavním důvodem rekordního počtu výher a tržeb jsou úpravy herních plánů a zavedení nových her, čímž se zvýšil počet milionových výher,“ podotkl Chvátal. Pomohlo podle něj zejména rozpuštění Superjackpotu Sportky, díky kterému si stovka zákazníků mezi sebe rozdělila 200 milionů korun.