Sázkový trh v Česku se přesunul na internet

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk/Martin Sterba

Trh s kurzovým sázením se přehoupl na internet. Vyplývá to z pololetních výsledků největších tuzemských sázkových kanceláří. Trend pozorovatelný několik let je dán mimo jiné zvyšováním počtu mobilních zařízení v populaci i stále rychlejším internetovým připojením. S tím souvisí například obliba sázení v průběhu sportovních zápasů, takzvané live sázky.

„Trend je nevratný. Kouzlo on-line sázení spočívá v tom, že je pohodlné, hráči mají přístup k sázení kdykoli kdekoli,“ řekl deníku E15 šéf Asociace provozovatelů kurzových sázek Marek Herman. Když firmy před pěti lety rozjížděly internetové sázení, doufaly, že by z on-linu mohla pocházet až třetina tržeb. „A nyní je to přes 80 procent,“ dodal.

„První pololetí potvrdilo stále rostoucí oblibu sportovního sázení na internetu,“ potvrzuje Petr Knybel, šéf Tipsportu, tuzemské sázkové jedničky podle výše tržeb.

Tipsport tak přijal za prvních šest měsíců letošního roku 87 procent všech sázek prostřednictvím internetu. Zbylých 13 procent bylo podáno v kamenných provozovnách. Celkové tržby holdingu z loterijní činnosti dosáhly od ledna do června 10,9 miliardy korun, což je meziročně více o 23 procent.

U tuzemské dvojky Fortuny v pololetí poprvé hrubé výhry z on-line sázení překonaly ty z kamenných poboček. Celkové přijaté sázky dosáhly za prvních šest měsíců roku 333,2 milionu eur (asi 9,23 miliardy korun). Meziročně to znamená nárůst o 21 procent.

Fortuna si stěžuje na Sazku
Loterie Fortuny byly od svého spuštění před třemi lety ztrátové. Nyní se karta obrací a za první pololetí se poprvé přehouply do hrubého provozního zisku 50 tisíc eur. To je také podle zástupců Fortuny důvodem, proč prý zástupci Sazky začali obcházet klienty Fortuny s tím, že loterie Fortuny končí a aby přešli k Sazce. „Už se to děje v takové míře, že zvažujeme právní kroky,“ uvedl finanční ředitel Fortuny Michal Vepřek. „Sazka jednoznačně odmítá tato nařčení. Obvinění ze strany Fortuny vnímáme spíše jako snahu o napadání konkurence. Takové praktiky jsou Sazce cizí,“ reagoval mluvčí Sazky Václav Friedmann.

„Fortuna prošla tříletým procesem transformace z retailové na on-line společnost. Firma nyní generuje sázky a výhry z on-line v poměru 55 ku 45 z kamenných poboček,“ řekl šéf Fortuny Radim Haluza. Celkový čistý zisk Fortuny kotované na burze v Praze a ve Varšavě stoupl o 19 procent na devět milionů eur (asi 250 milionů korun).

Právě Polsko je pro Fortunu do budoucna nejzajímavější. Hlavním důvodem je, že polský trh je velice regulovaný, a tamní nelegální trh je tak pětkrát větší než oficiální regulovaný. To by se mělo změnit od 1. ledna příštího roku, kdy by měl vstoupit v platnost nový zákon. Od něj si oficiální sázkové kanceláře včetně Fortuny slibují výrazné omezení černého trhu.