Sázky na fotbalové Euro můžou v Česku přesáhnout 1,6 miliardy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Sázkový průmysl čeká ode dneška druhá velká událost, fotbalové mistrovství Evropy ve Francii. Podle odhadů sázkových kanceláří by lidé mohli na zápasy 24 nejlepších týmů Evropy prosázet více než 1,6 miliardy korun - tedy zhruba dvakrát více než u fotbalového mistrovství světa před dvěma lety v zemi fotbalu zaslíbené, Brazílii.

Sázet na výsledky nadcházejícího Eura mohli lidé u tuzemské sázkové jedničky Tipsportu již od prosince, hlavní vlna ale přichází s blížícím se začátkem turnaje. „V tomto týdnu již nabíráme sázky na Euro za tři miliony korun denně, v průběhu šampionátu budou denní náběry za několik desítek milionů korun,“ uvedl vedoucí bookmaker Tipsportu Ladislav Pavlis.

Tipsport odhaduje tržby za celou Českou republiku týkající se ME v kopané až miliardu korun, nejvíce v pětadvacetileté polistopadové historii firmy. Před osmi lety při turnaji v Rakousku a Švýcarsku to bylo jen 315 milionů. Na dalším nárůstu se začalo podílet internetové sázení spuštěné v Česku v roce 2009 a v poslední době zejména live-sázky, tedy možnost sázet i v době utkání.

Také dvojka Fortuna čeká vyšší zájem než v minulosti. Akci považuje za ze sázkařského hlediska větší nejen než předchozí fotbalové turnaje, ale i než nadcházející letní olympijské hry v Rio de Janeiru. „Jen v Česku Fortuna očekává na Euro vklady v celkové výši zhruba 650 milionů korun, což proti poslednímu fotbalovému, ale světovému mistrovství představuje třicetiprocentní nárůst,“ uvedl mluvčí Fortuny Petr Šrain.

Nejvíce vkladů - přes pětinu ze všech - míří na výhru Francie, další pětina sázek má na tiketu napsáno jako vítěze Německo, které na evropský titul čeká dlouhých 20 let od památného vítězného finále s českou reprezentací.

Česko k favoritům na zisk titulu s kursem 120:1 nepatří, to ale tuzemským sázejícím nevadí. „Sázkaři se tak jako vždy ukazují jako velcí patrioti. Český tým už je s 18 procenty na pomyslném třetím místě,“ podotkl Šrain. A třeba na titul silného italského týmu a vicemistry Evropy z roku 2012 Itálii míří jen pouhá dvě procenta sázek.

Kurzy na zisk titulu mistrů Evropy v kopané
TipsportFortunaChanceSazka
Francie4,24,14,24
Německo4,354,34,25
Španělsko6,26,56,26
Anglie109,5108
Belgie1211,51211
Česko10012010080